Hlavní obsah

Izraelské letectvo útočilo na pozice Hamásu v pásmu Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelská armáda podnikla v noci na čtvrtek letecké údery na čtyři základny palestinského hnutí Hamás v pásmu Gazy, které toto radikální hnutí ovládá. Uvedla to ve čtvrteční sdělení na twitteru. Šlo podle ní o reakci na pokračující raketové útoky a minometnou střelbu proti izraelským ozbrojeným silám.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Cílem úderu byly čtyři „teroristické pozice Hamásu na severu pásma Gazy,” informovala izraelská armáda s tím, že šlo o reakci na pokračující raketové útoky a minometnou střelbu proti izraelským ozbrojeným silám.

Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze utrpěli při náletech zranění tři děti a 65letý Palestinec.

Izraelské ozbrojené složky již dříve uvedly, že ve středu podnikly údery proti pěti základnám Hamásu na jihu Gazy.

Aktivity izraelských složek mají obranný charakter, sdělila podle agentura AFP armáda. Jejich cílem je hlavně objevit a zničit tunely, které by Hamás mohl využívat k provádění útoků, především proti civilnímu obyvatelstvu žijícímu podél hranice Izraele s pásmem Gazy.

Tato hranice byla v posledních měsících až na několik násilných protestů relativně klidná. Násilnosti mezi Izraelci a Palestinci se přesunuly do Jeruzaléma a na okupovaný západní břeh, kde dochází k téměř každodenním útokům, při kterých pachatelé používají nože či automobily.

Izraelská armáda ale nejnověji uvedla, že Hamás v posledních několika dnech opakovaně ostřeloval izraelské síly z minometů a raketami. Operovali přitom podle ní podél hraničního plotu s pásmem Gazy, rozdělujícího tato území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám