Hlavní obsah

Mrtvých po izraelském zásahu na Západním břehu přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při rozsáhlé operaci izraelské armády v Džanínu na severu okupovaného Západního břehu Jordánu v noci na pondělí zahynulo nejméně sedm Palestinců a dalších nejméně třicet jich bylo zraněno, oznámilo v nové bilanci palestinské ministerstvo zdravotnictví. Další člověk přišel o život na kontrolním stanovišti v Ramalláhu.

Foto: Raneen Sawafta, Reuters

Raněný po izraelském zásahu v Džanínu

Článek

Akce, při níž armáda použila k zasažení militantních cílů drony a nasadila stovky vojáků, podle agentury AP připomínala izraelské vojenské operace během druhé intifády, palestinského povstání z let 2000 až 2005.

Izraelská armáda uvedla, že její rozsáhlá akce směřovala proti „teroristické infrastruktuře“ v Džanínu. Zaměřila se jak na město, tak na zdejší uprchlický tábor a zasáhla prý velitelství militantních bojovníků. Podle zdejších obyvatel raketa vypálená ze vzduchu zničila jeden z domů.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Kouř nad městem Džanín

Izraelský ministr obrany Joav Galant poznamenal, že izraelská armáda cílí na „centra terorismu v Džanínu“, a dodal, že každý, kdo zaútočí na Izraelce, zaplatí vysokou cenu. Vysoce postavený nejmenovaný představitel izraelské vlády podle listu The Times of Israel (TOI) uvedl, že „cílem této rozsáhlé operace je ukončit roli Džanínu jako útočiště terorismu“, a dodal, že akce „bude trvat tak dlouho, jak bude třeba.“

Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že o život přišlo pět Palestinců a dalších 27 jich bylo zraněno, z toho sedm vážně. Vojáci podle ministerstva do města vstoupili z několika směrů.

Mluvčí předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse operaci izraelské armády označil za „další válečný zločin na Západním břehu“.

Lídr politického křídla militantního islamistického hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, Ismáíl Haníja, uvedl, že „krev prolitá v Džanínu určí další fázi“. „Náš lid a jeho odpor jsou schopni na tuto barbarskou agresi odpovědět,“ dodal.

Vysoce postavený bezpečnostní zdroj sdělil zpravodajskému webu Ynet, že Hamás a palestinský Islámský džihád v Gaze byly informovány, že izraelská operace je omezena na Džanín a že by neměly zasahovat, jinak bude armáda tvrdě reagovat.

Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen později podle Reuters naznačil, že Izrael nemá v úmyslu v této operaci pokračovat mimo Džanín. „Naším cílem je soustředit se na Džanín, soustředit se pouze na teroristy a jejich buňky,“ řekl šéf izraelské diplomacie novinářům v Jeruzalémě.

Reuters informoval o tom, že ještě několik hodin po úderu se uprchlickým táborem rozléhala střelba a výbuchy a bylo slyšet bezpilotní letouny. Zdejší ozbrojenci tvrdí, že se zapojili do střetů s izraelskými vojáky. „Co se děje v uprchlickém táboře, je skutečná válka,“ řekl jeden z řidičů sanitek, které se podle něj z tábora vrací plné zraněných.

Izraelské síly v oblasti Džanínu, kde radikální uskupení jako Hamás a Islámský džihád mají stovky bojovníků, zasahují opakovaně.

Izraelští osadníci na Západním břehu vyrazili v noci na trestné výpravy. Shořely desítky aut

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám