Hlavní obsah

Izraelcům unikla tajná data o ilegálních osadách

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelské vládě unikly na veřejnost tajné údaje o židovských osadách na okupovaných územích. Politicky výbušný materiál odhaluje okolnosti vzniku a plný rozsah osídlení, která Izrael vystavěl navzdory mezinárodnímu právu. Informoval o tom server Ha’arec.

Článek

Zřídit komplexní databázi o osídleních nařídil před čtyřmi lety tehdejší ministr obrany Šaul Mofaz. Hlavním motivem byla snaha mít k dispozici co nejvíce informací kvůli možným budoucím žalobám. Tajný projekt vedl dva roky ministrův spolupracovník brigádní generál Baruch Spiegel. Popis jednotlivých lokalit v databázi doplňují letecké snímky a další obrazové materiály.

Podle vládních statistik z loňského roku žije ve 120 oficiálních osadách a desítkách dalších osídlení, která v uplynulých 41 letech vyrostla na Západním břehu Jordánu, 290 000 Izraelců. Tajná data naznačují, že většina osad, zhruba 75 procent, byla vystavěna bez povolení, napsal Ha’arec. Přes 30 procent staveb nejrůznějšího druhu včetně policejních stanic či škol navíc vyrostlo na soukromých pozemcích Palestinců. 

Ha'arec: na vině jsou politici

Ha’arec viní ze zodpovědnosti izraelskou vládu, zejména ministerstvo pro výstavbu a bydlení a úřad, který vydává povolení a dohlíží nad výstavbou na okupovaných územích. Dodává, že židovští osadníci většinou ani nevědí, že bydlí na cizím pozemku.

Izraelská vláda už v březnu 2005 zveřejnila zprávu, v níž přiznala ilegální stavby na západním břehu. Dokument také vytyčil kritéria pro výstavbu nových osad: O výstavbě rozhoduje vláda a osídlení má právní rámec a její rozsah je detailně naplánován a plán schválen. Má vyrůst na státní půdě nebo pozemcích zakoupených Izraelci.

Baruch Spiegel před dvěma lety Ha’arecu poskytl rozhovor. Uvedl při něm, že pouze sbíral pro vládu informace. Na otázku, proč vláda data nezveřejnění, řekl: „Je to citlivá a složitá věc a existují různé politické a bezpečnostní důvody. Není tajemstvím, že byla porušena pravidla a panují problémy spojené s pozemky. Je nemožné dělat něco nelegálního a tvrdit, že je to legální. Víc vám k tomu ale nepovím, zavázal jsem se k mlčenlivosti,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám