Hlavní obsah

Izraelci zlikvidovali tunel z Gazy na území židovského státu, sloužil Hamásu

Tel Aviv

Izraelská armáda před několika dny objevila a vyřadila z provozu tunel směřující z palestinského pásma Gazy do Izraele. Podle armádního mluvčího Petera Lernera jde o první tunel objevený od letní války v roce 2014 mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, které ovládá pásmo Gazy. Palestinci z hnutí Hamás ho podle Lernera vyhloubili, aby „mohli provádět útoky proti civilistům”.

Foto: Reuters

Voják izraelské armády. Ilustrační foto

Článek

Tunel zasahoval desítky metrů do území židovského státu a k jeho vyztužení byl použit cement. Stavba byla dokonce vybavena elektřinou, ventilací a kolejemi, po kterých se odvážel vyhloubený materiál.

Hamás v reakci na objevení tunelu uvedl, že byl starý a byl postaven ještě před konfliktem v roce 2014. Izraelská armáda ale toto tvrzení odmítla, podzemní chodba byla podle ní nová a vybudovaná nedávno.

Tunely jsou tou největší hrozbou

V roce 2014 zničil Izrael více než 30 tunelů, které Hamás pod hranicí do Izraele vykopal. Během padesátidenní války před téměř dvěma lety zahynulo více než 2200 Palestinců, ze dvou třetin civilisté, uvedla agentura Reuters. Na izraelské straně přišlo o život 66 vojáků a sedm civilistů.

Palestinci použili podzemní chodbu například i při únosu vojáka Gilada Šalita v roce 2006, kterého pak v pásmu Gazy drželi do roku 2011. Propustili ho výměnou za 1000 palestinských vězňů.

Související téma:

Palestinci od té doby ve stavbě tunelů podle všeho pokračují. Letos v lednu se jeden z nich zřítil a usmrtil sedm radikálů Hamásu. Jeden z vůdců tohoto hnutí, Ismáíl Haníja, pak na jejich pohřbu uvedl, že v budování své sítě podzemních chodeb budou pokračovat i nadále, aby mohli "čelit střetu s izraelskou okupací".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám