Hlavní obsah

Izraelci a Palestinci byli dva měsíce od mírové dohody, prohlásil Abbás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás prohlásil, že byl spolu s někdejším izraelským premiérem Ehudem Olmertem dva měsíce od uzavření mírové dohody, a to předtím, než Olmert musel v roce 2008 rezignovat na svou funkci. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž může komentář vzbudit rozruch v Izraeli chystajícím se na předčasné volby.

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

Abbás hovořil v neděli na západním břehu Jordánu s izraelskými politiky, kterým řekl, že s Olmertem na míru tvrdě pracovali. "Bohužel náhle odstoupil. Jednali jsme o hranicích, výměně území... Byli jsme blízko a v mnoha věcech jsme se shodli." Když pak byl Abbás dotázán, jak daleko od dohody oba politici byli, odvětil: "Jsem si jistý, že kdyby pokračoval, tak dva měsíce."

Olmert, který vládu opustil kvůli obviněním z korupce, uvažuje o tom, že by v lednových parlamentních volbách vyzval na souboj současného premiéra Benjamina Netanjahua, pod jehož vládou k žádným zásadním pokrokům v jednání s Palestinci nedošlo.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert

Reklama

Výběr článků

Načítám