Hlavní obsah

Izrael vnímá posilování egyptských sil na Sinaji jako hrozbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Izraelské ministerstvo obrany jedná s Káhirou o nasazení obrněných vozidel na Sinajském poloostrově. Rozmístění těžké vojenské techniky v demilitarizované oblasti na Sinaji, které má sloužit k potírání teroristů, jež v oblasti působí, považuje za hrozbu.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Egyptská obrněná technika na Sinaji

Článek

Egypt se podle zprávy agentury Reuters chystá už od pondělí nasadit na Sinaji další tanky, bojové letouny i nosiče raket. [celá zpráva]

Letectvo i obrněnce už také dříve použil. [celá zpráva]

Podle Izraelců nemají v rámci mírové smlouvy z roku 1979 mezi oběma zeměmi egyptské tanky na Sinaji bez předchozí dohody a koordinace, co dělat. Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman v úterý varoval, že egyptské porušování mírových smluv nelze přehlížet.

Egypťané posílili svou vojenskou přítomnost v demilitarizované zóně po tři týdny starém útoku na egyptské pohraničníky u Rafahu, který si vyžádal životy šestnácti z nich. [celá zpráva]

Egypt izraelské obavy nechápe

Egyptské vojenské operaci na Sinaji se už dostalo oficiální podpory Spojených států.

"Egypťané tvrdě pracují na potírání terorismu a dalších bezpečnostních hrozeb na Sinaji. Podpořili jsme je nejen v jejich snahách zvýšit bezpečnost Egypta, ale také jeho sousedů a celého regionu," prohlásila mluvčí ministerstva zahraničí USA Victoria Nulandová. Zároveň ale trvala na tom, aby Egypt postupoval v rámci mírových dohod z roku 1979 a koordinoval své akce s Izraelem, napsal izraelský deník Ha´arec.

Podle mírové smlouvy mezi Izraelem a Egyptem je území Sinaje rozděleno na tři demilitarizovaná pásma. V každém z nich má Egypt bez předchozího souhlasu Izraele povolen jen omezený počet vojáků a zbraní.

Egypt také tvrdí, že posílení egyptských jednotek už bylo s Izraelem projednáno.

Situaci ale přiostřilo prohlášení mluvčího egyptského prezidenta Mursího, že operace spadá do rámce egyptské suverenity nad celým Sinajský poloostrovem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám