Hlavní obsah

Izrael uzavřel přechody do Gazy, příměří nevydrželo ani týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský ministr obrany Ehud Barak kvůli úternímu ostřelování města Sderot palestinskými raketami nařídil ve středu opět uzavřít hraniční přechody do pásma Gazy, přes které proudí zboží i ropné deriváty. Jejich otevření přitom bylo jedním z klíčových bodů půlročního příměří mezi Hamásem a Izraelem, které tak de facto skončilo.

Foto: Amir Cohen , Reuters

Dodávky pro pásmo Gazy zůstaly na přechodu Sufa.

Článek

Hraniční přechody se měly otevřít v osm ráno místního času (6:00 SELČ), aby přes ně podle dohody o příměří začaly proudit zvýšené dodávky zboží do pásma. V posledních třech dnech proudily do pásma jen nejnutnější humanitární dodávky.

Přechody zůstanou uzavřené do odvolání, řekl armádní koordinátor pro pásmo Gazy Peter Lerner. „Znovuotevření bude záviset na bezpečností situaci," uvedl Lerner.

Úterní vypálení tří raket Kásam na jih Izraele označil izraelský premiér Ehud Olmert za „flagrantní porušení příměří ze strany palestinských skupin v pásmu".

„Olmert a Barak se shodli na způsobu odpovědi,“ uvedla kancelář premiéra pro jednání předsedy vlády s ministrem obrany, aniž by uvedla podrobnosti o reakci.

Islámský džihád, který rakety vypálil, uvedl, že šlo o odvetu za předcházející vojenskou operaci na západním břehu Jordánu, při níž zahynuli dva Palestinci. Jedním z nich byl velitel Islámského džihádu.

Na západní břeh Jordánu se sice příměří zatím nevztahuje, ale Islámský džihád oznámil, že nehodlá sedět se založenýma rukama, umírají-li jeho členové i na tomto druhém palestinském autonomním území.

Již v noci na úterý bylo území Izraele ostřelováno z minometu u přechodu Karni. Podle izraelských zdrojů byla minometná palba odvetou Hamásu za to, že jednoho 68letého Palestince zranila na severu pásma zbloudilá izraelská střela. Hamás ale popřel, že by byl za útok odpovědný.

Zavřen zůstává i přechod mezi pásmem Gazy a Egyptem v Rafahu do té doby, než bude propuštěn dva roky zadržovaný izraelský voják Gilad Šalit. Dostat se má na svobodu výměnou za propuštění 400 vězněných Palestinců. To jeden z posledních bodů dohody o příměří, který zatím zůstává v platnosti

Olmert odvrátil vládní krizi

Izraelský premiér Ehud Olmert odvrátil rozkol ve vládní koalici. Dohodl se s největším koaličním partnerem Stranou práce. Ta odvolala svou podporu zákonu o rozpuštění parlamentu, o němž dnes mají poslanci hlasovat na návrh opozičního bloku Likud. Výměnou za to slíbil Olmert labouristům volbu nového předsedy své strany Vpřed (Kadima), která se má podle dohody konat do 25. září.

Vládní krizi vyvolal ministr obrany Ehud Barak ze Strany práce, když koncem května vyzval Olmerta k odstoupení z funkce předsedy vlády kvůli vyšetřování pro podezření z korupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Hamás uzavřel s Izraelem příměří

Izrael uzavřel s radikálním palestinským hnutím Hamás půlroční příměří, které vstoupí v platnost ve čtvrtek ráno. Dohoda byla uzavřena prostřednictvím Egypta....

V pásmu Gazy zavládlo křehké příměří

Příměří mezi izraelskou armádou na jedné straně a radikálním palestinským hnutím, které ovládá pásmo Gazy, a dalšími dvanácti militantními organizacemi...

Výběr článků

Načítám