Hlavní obsah

V pásmu Gazy zavládlo křehké příměří

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Příměří mezi izraelskou armádou na jedné straně a radikálním palestinským hnutím, které ovládá pásmo Gazy, a dalšími dvanácti militantními organizacemi na straně druhé vstoupilo ve čtvrtek v 5:00 hodin našeho času v platnost.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Kamión s dodávkami potravin pro Gazu míjí izraelský tank.

Článek

Klid zbraní byl uzavřen zatím na půl roku s tím, že poté by měl být rozšířen také na západní břeh Jordánu. Dohoda, kterou zprostředkoval Egypt, má vedle neútočení postupně také zmírnit izraelskou ekonomickou blokádu Gazy a vést k vyjednávání o výměně vězňů.

Obě strany ale také daly najevo skepsi, zda příměří vydrží. Palestinští radikálové také ještě ve středu na jižní Izrael vypálili několik desítek raket Kásam, během čtvrtka ale již žádné incidenty hlášeny nebyly.

Hamás mezitím vyzval západní země, aby ukončily svůj bojkot vůči Gaze. Mluvčí hnutí Sami abú Suhrí prohlásil, že mezinárodní společenství musí změnit svou politiku, když Hamás přistoupil na příměří, a musí také uznat výsledky voleb z roku 2006, které toto hnutí vyhrálo.

USA, Izrael a Německo ale předtím naznačily, že zatím nemají v úmyslu svůj postoj měnit. Důvodem pro izolaci Gazy je fakt, že Hamás nadále odmítá uznat izraelský stát. Západ také požaduje, aby se hnutí přihlásilo ke všem dohodám, které Palestinci dosud uzavřeli, a zřeklo se násilí a teroru.

Podle dohody o příměří má Izrael začít postupně otvírat silniční hraniční přejezdy mezi pásmem Gazy a svým územím. V neděli pak mají být obnovena vyjednávání o propuštění vojáka Gilada Šalita, který je od 25. června 2006 v pásmu Gazy v zajetí.

Šalitův otec v rozhovoru, který otiskl izraelský list Jediot Achronot, za dohodu o příměří ostře kritizoval vládu premiéra Ehuda Olmerta. Podle něj se chová jako vedení nějaké banánové republiky, jestliže nepodmínila ukončení blokády Šalitovým vydáním. Olmert podle Noama Šalita porušil všechny minulé sliby a jedná bezcitně vůči uneseným vojákům. Dva jsou rovněž téměř dva roky v zajetí v Libanonu.

Olmert varoval před terorem

Noam Šalit zaslal ve středu Olmertovi a ministrům obrany a zahraničí Ehudovi Barakovi a Cipi Livniové dopis, v němž žádá, aby Izrael zachoval ekonomickou blokádu pásma, dokud nebude jasný příští osud jeho syna.

Olmert prohlásil, že příměří je poslední šance Hamásu, jak uchránit pásmo Gazy před izraelskou vojenskou ofenzívou. V rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel řekl: „Naše trpělivost s terorem vycházejícím z Gazy je téměř u konce. Jsme blízko bodu, kdy to už nebudeme tolerovat,“ zdůraznil Olmert.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám