Hlavní obsah

Izrael ukázal Železné žihadlo, precizně naváděný granát do města

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelské ministerstvo obrany v neděli zveřejnilo záběry z testů nového 120mm minometu Iron Sting (Železné žihadlo), který používá minometný granát naváděný laserem a systémem GPS, což zvyšuje přesnost zásahu. Vyrábí ho firma Elbit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael ukázal laserem naváděný minometný granátVideo: AP

 
Článek

„Železné žihadlo je navrženo, aby přesně zasáhlo cíl jak v otevřeném terénu, tak v městském prostředí. Redukuje možnost vedlejších škod a předchází zraněním lidí, kteří nejsou zapojeni do bojů,“ uvedlo izraelské ministerstvo obrany

Brigádní generál Janiv Rotem, který stojí v čele oddělení výzkumu a vývoje na ministerstvu obrany, uvedl: „Deset let výzkumu a vývoje nám umožnilo poskytnout pozemním jednotkám Izraelských obranných sil pokročilé schopnosti pro moderní bojiště. Tato laserem a GPS naváděná minometná munice poskytuje vojákům v družstvu a četě rychlou, nenákladnou a přesnou palebnou sílu s minimálními vedlejšími škodami.“

Palestinci zkritizovali otevření pobočky českého velvyslanectví v Jeruzalémě

Blízký a Střední východ

Naváděný je granát

Naváděný je přímo samotný granát pomocí GPS a laserového paprsku. Laserem může cíl ozářit například dron. V náboji je snímač laserového paprsku využívající standardní puls NATO. Využití naváděného granátu současně umožňuje střílet na více cílů. To vše snižuje počet nasazených vojáků i spotřebu munice.

Granát ráže 120 mm je schopen prorazit zesílené betonové zdi a má roznětku, kterou lze nastavit na explozi při nárazu nebo se zpožděním.

Granát má dostřel 1 až 12 km podle hlavně. Nabíjení trvá 15 sekund.

Izraelská armáda: Jako první na světě máme kolektivní imunitu

Blízký a Střední východ

Při testech byl minomet namontován na obrněném trasportéru M113 a testovalo se i odpalování z terénního vozidla 4x4 Hummvee.

Zbraň ocenil i ministr obrany Benny Ganc: „Technologie, kterou vyvinul izraelský průmysl pro armádu, promění bojiště a dá našim silám vetší přesnost a efektivitu. Umožní zasahovat i v případě, že se nepřátelé budou skrývat mezi civilisty ve městech, a to za dodržení morálních zásad Izraele.“ Narážel tím na častou strategii bojovníků z Pásma Gazy či militantů z libanonského Hizballáhu, kteří umisťují odpalovací rampy střel v zalidněných oblastech, a to dokonce i v blízkosti škol a nemocnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám