Hlavní obsah

Palestinci zkritizovali otevření pobočky českého velvyslanectví v Jeruzalémě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Palestinská samospráva spolu s Ligou arabských států (LAS) v sobotu odsoudily otevření diplomatického zastoupení České republiky v Jeruzalémě. Vnímají jej jako porušení mezinárodního práva, informovala agentura Reuters.

Foto: Pool, Reuters

Otevření pobočky české ambasády v Jeruzalémě. Vpravo premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Česko otevřelo úřadovnu v Jeruzalémě k 1. březnu, ve čtvrtek se konala slavnostní ceremonie, které se zúčastnil premiér Andrej Babiš. Velvyslanectví ČR nadále sídlí podobně jako zastupitelské úřady většiny zemí světa v Tel Avivu.

O přesun ambasády do Jeruzaléma dlouhodobě usiluje prezident Miloš Zeman. Odpůrci přesunu tvrdí, že je třeba počkat, dokud se nevyřeší letitý konflikt mezi Izraelem a Palestinou, jehož součástí je i spor o status Jeruzaléma.

Ministerstva zahraničí již dříve uvedlo, že otevření úřadovny není zřízením nového zastupitelského úřadu, ale službou pro občany ČR. Zdůraznilo také, že záležitost nesouvisí s mírovým procesem na Blízkém východě.

Honorární konzuly má ČR v Izraeli ještě v Ejlatu a Haifě.

Reklama

Výběr článků

Načítám