Hlavní obsah

Izrael se dohodl s Hamásem na neoficiálním příměří

Jeruzalém/Gaza

Po několika dnech vzájemných útoků se Izrael a hnutí Hamás, ovládající pásmo Gazy, domluvili na neoficiálním příměří. K jeho dojednání pomohl Egypt, uvedla BBC a dodala, že není jasné, jak dlouho bude příměří platit. V pátek začíná významný muslimský svátek Íd al-adhá, který trvá čtyři dny.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Stopy kouře za raketami vypálenými na Izrael

Článek

Během ostřelování Izraele palestinskými raketami vypálenými z pásma Gazy bylo tento týden zraněno pět lidí. Dva jsou v kritickém stavu. Při odvetných náletech na pásmo bylo zabito nejméně šest palestinských radikálů.

Ostřelování Izraele začalo po průlomové návštěvě katarského emíra v pásmu, který slíbil investici ve výši 400 miliónů dolarů. [celá zpráva]

Podle zdrojů z Hamásu nechce hnutí v bojích pokračovat, když se muslimové připravují na Velký svátek, připomínající Ibrahímovu (Abrahámovu) oběť berana Bohu. Ten jej vyzval, aby obětoval syna Izáka, Abrahám byl připraven uposlechnout, ale Bůh mu poslal k obětování berana. Prvního Abrahámova syna Ismaíla považují muslimové za otce arabského národa.

Foto: ČTK/AP

Izraelský dům poškozený palestinskou raketou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po vlně ostřelování varoval, že bude pokračovat v cílených útocích proti radikálům, kteří vystřelují rakety: „Nechtěli jsme tuto eskalaci a nevyvolali jsme ji. Ale bude-li pokračovat, jsme připraveni zahájit mnohem širší průnikovou operaci.“

Jen ve středu vypálili Palestinci sedmdesát raket. Ozbrojené křídlo Hamásu, Brigády Izzadíma Kásama, se přiznalo, že se na útocích podílelo spolu s Výbory lidového odporu. „Tyto svaté mise přišly jako odpověď na opakované a pokračující zločiny nepřítele proti našemu lidu,“ uvedla obě hnutí ve společném prohlášení k útokům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám