Hlavní obsah

Izrael se chystá na íránský útok. Armáda je v plné pohotovosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská armáda oznámila, že v celé zemi budou na dva dny uzavřeny školy a jiná vzdělávací zařízení, zakázala také shromáždění s účastí nad 1000 lidí. Opatření začnou platit v noci na neděli, což je v Izraeli první den pracovního týdne. Země uvedla ozbrojené síly do plné pohotovosti kvůli možnému útoku Íránu, píše agentura Reuters.

Foto: X/IDF

Aktuální izraelské obranné směrnice

Článek

„Po vyhodnocení situace bylo rozhodnuto, že od dnešní (sobotní) 23:00 (22:00 SEČ) budou provedeny změny v obranných směrnicích,“ napsaly izraelské síly na svém účtu na síti X.

Při oznámení opatření na televizním briefingu mluvčí vojenských sil Daniel Hagari uvedl, že je armáda v plné pohotovosti a že má ve vzduchu desítky bojových letadel, píše Reuters.

Podle informací izraelské televize Channel 12 se izraelské bezpečnostní složky i přes tato opatření stále domnívají, že se Írán pokusí zasáhnout vojenské cíle.

Útok Íránu na Izrael se blíží, varují Američané. Mají letět drony i rakety

Blízký a Střední východ

Útok Íránu se očekává poté, co země opakovaně hrozila odplatou za smrt sedmi důstojníků íránských revolučních gard při bombardování íránského konzulátu v Damašku, které Írán připisuje Izraeli. Izrael se k němu nepřihlásil.

Při zásahu íránského konzulátu v Damašku zemřeli dva generálové a dalších pět důstojníků íránských revolučních gard. Teherán odplatou vyhrožuje opakovaně, ale Američanům údajně sdělil, že jeho reakce bude taková, aby vojensky nevtáhla USA do konfliktu na Blízkém východě.

Biden zrušil víkendový pobyt. Vrací se kvůli eskalaci napětí na Blízkém východě

Svět

Americký prezident Joe Biden přesto v noci na sobotu Írán varoval, aby na Izrael neútočil. Uvedl, že reakci očekává „dříve spíš než později“. Deník The Wall Street Journal (WSJ) napsal, že Izraelci se připravují na íránský úder během víkendu.

V sobotu Biden přerušil svůj víkendový pobyt v přímořské rezidenci ve městě Rehoboth Beach na pobřeží Atlantického oceánu, kam odletěl v pátek. Bílý dům uvedl, že se vrací dřív poté, co zesílilo napětí mezí Izraelem a Íránem. Komuniké Bílého domu bez dalších podrobností uvádí, že ho čeká diskuse „s týmem pro národní bezpečnost o událostech na Blízkém východě“.

Jedinou akcí tohoto víkendu zatím bylo zadržení kontejnerové lodi MSC Aries v Ománském zálivu, ke kterému se přihlásily íránské revoluční gardy. Zatím ale není jasné, zda tato akce souvisí s ohlašovanou íránskou odplatou. Loď MSC Aries patří mezinárodní lodní společnosti Zodiac Maritime, kterou zčásti vlastní izraelský miliardář Ejal Ofer. Podle majitele plavidla pluje pod portugalskou vlajkou.

Po pirátsku. Írán zadržel nákladní loď spojovanou s Izraelem

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám