Hlavní obsah

Izrael před mírovým jednáním propouští palestinské vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izrael v úterý večer propustil z věznice v Ramle skupinu palestinských vězňů, aby ukázal dobrou vůli před dalším kolem mírových jednání. Jde o 26 osob, které si odpykávaly dlouhé tresty za útoky proti Izraeli. Míroví vyjednávači se sejdou ve středu v Jeruzalémě.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelské vozy převážejí palestinské vězně.

Článek

V rámci usnadnění mírových rozhovorů mají Izraelci propustit celkem 104 osob, a to na čtyřikrát. V první skupině byli odsouzenci zatčení mezi lety 1985 a 2001. Mnozí dostali dlouhé tresty buď za útoky na Izraelce, nebo za vraždy palestinských informátorů. Část z nich se vrátí do svých domovů na západním břehu Jordánu a část do pásma Gazy.

Izraelské vozy směřovaly jednak na hraniční přechod s pásmem Gazy a jednak do věznice Ofer na západním břehu. Odtud pak bude skupina ze západního břehu dopravena do Ramalláhu. Izraelská auta, v nichž vězni jeli, neměla otevíratelná okna, aby se Izraelci vyhnuli gestům vítězství, jaké Palestinci vždy v takových případech dělají na oslavu. Z téhož důvodu byla zvolena pozdní hodina převozu.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Palestinci v Erezu čekají na příjezd propuštěných vězňů.

Vláda zveřejnila své rozhodnutí v neděli večer a příbuzní obětí palestinských útoků pak měli 48 hodin na to, aby se proti tomu odvolali. Mnozí to učinili, ale nejvyšší soud v úterý odvolání zamítl s tím, že rozhodnout o propuštění je v kompetenci vlády. Organizace příbuzných obětí palestinských útoků označila úterý za vítězství teroristů. Mnozí z příbuzných večer proti kroku vlády protestovali s rukama potřísněnýma červenou barvou, aby dali najevo, že vláda dává svobodu lidem, kteří mají izraelskou krev na rukou.

Palestinci chystají oslavy

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás svolal večer do Ramalláhu palestinské představitele, aby skupinu ze západního břehu přivítali. V sídle samosprávy pak budou osvobozené vítat také jejich rodiny, v ulicích města davy přátel. Palestinci lidi odsouzené v Izraeli považují za politické vězně a mučedníky. V izraelských věznicích je jich na 4000.

Izrael souhlasil letos s tím, že pustí na svobodu 104 palestinských odsouzenců, aby usnadnil mírová jednání s Palestinci. Podařilo se je obnovit po tříleté přestávce díky intenzivní diplomacii USA. Vězni budou propouštěni po menších skupinách podle pokroku v mírových jednáních.

Ta byla obnovena v červenci v USA, ve středu pak se poprvé sejdou k přímým rozhovorům vyjednavači obou stran za přítomnosti amerického prostředníka. Izrael situaci zkomplikoval čerstvým oznámením o výstavbě v židovských osadách na území, na němž chtějí mít Palestinci svůj budoucí stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám