Hlavní obsah

Izrael i Sýrie chtějí budovat jadernou elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Jeruzalém

Izrael má zájem vybudovat s pomocí sousedních arabských zemí jadernou elektrárnu. Na mezinárodní konferenci o jaderné energii to v úterý v Paříži řekl izraelský ministr národní infrastruktury Uzi Landau. V Izraeli, který má nepřiznané jaderné zbraně, jsou nyní jenom uhelné a plynové elektrárny. O jadernou energii mají zájem i ostatní země v regionu.

Článek

"Izrael vždy chtěl, aby jaderná energetika zčásti vyřešila jeho závislost na uhlí," řekl ministr. Jaderné elektrárny podle něj nejen pomohou zajistit dostatek elektrické energie, ale přispějí také k boji proti globálnímu oteplování, k němuž fosilní paliva přispívají.

Landau prohlásil, že chce jeho země při vývoji nukleární energetiky spolupracovat s arabskými sousedy. Před několika měsíci hovořil s francouzským ministrem životního prostředí a udržitelného rozvoje Jeanem-Louisem Borlooem o možnosti postavit jadernou elektrárnu společně s Francií a Jordánskem a Borloo s tím prý souhlasil.

Právě Francie Izraeli v 50. letech pomohla vybudovat jaderný reaktor v Dimoně, kde Izraelci vyrábějí atomové hlavice, i když oficiálně to nikdy nepřiznali. Menší, výzkumný reaktor je nedaleko Tel Avivu, v Nahal Soreku.

Jadernou elektrárnu chce i Sýrie

Podle Landauova úřadu zatím žádné konkrétní plány na vybudování třetího reaktoru neexistují. Landauův poradce Chen ben Lulu odpověděl na dotaz, zda Izrael umožní v dalším reaktoru kontrolu Mezinárodní agentuře pro atomovou energii, že Izrael dodrží všechna nákladní pravidla.

O jadernou energetiku projevily v minulých měsících zájem mnohé arabské země, včetně Sýrie, Jordánska a Saúdské Arábie.

Reklama

Výběr článků

Načítám