Hlavní obsah

Izrael hlásí nejhorší čísla od února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael hlásí nejvíce nově nakažených koronavirem od konce února. Na vině je patrně komunitní šíření takzvané mutace delta. Ani to ale nevysvětluje, proč se v zemi, která byla průkopníkem a premiantem v očkování, epidemiologická situace v posledních dnech tak dramaticky zhoršuje. V pondělí v Izraeli prokázali 8698 nových případů. V neděli to bylo 4464.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Odběr vzorků na test koronaviru v Tel Avivu

Článek

Optimisticky nevypadají ani další statistiky uváděné židovským státem. Podle serveru The Times of Israel bylo pozitivních 6,2 procenta testů a reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí průměrně jeden infikovaný nakazí, činí v této zemi nyní 1,28.

Aktivních případů covidu je nyní v devítimilionovém Izraeli 55 323, zatímco před dvěma měsíci to bylo méně než 200, uvedl deník The Jerusalem Post.

Šíření nákazy začalo zrychlovat na konci června a v průběhu prázdnin akceleruje stále více. Úřady už proto přijímají opatření, jež mají tento trend zvrátit. V pořadí už čtvrtému lockdownu, tedy celostátní uzávěře, se ale Izraelci prozatím chtějí vyhnout.

Covid prodělala téměř pětina dětí ortodoxních židů v Izraeli

Zahraniční

Nová omezení

Tento měsíc izraelská vláda rozšířila povinnost prokazovat se takzvaným zeleným pasem (dokládajícím plné očkování, zotavení z nemoci covid-19 či negativní test starý maximálně 72 hodin) v restauracích, kavárnách či posilovnách.

Předtím bylo nutné se tímto dokladem prokazovat jen na akcích se sto a více lidmi. V neděli se vláda dohodla na nových opatřeních, která mají začít platit tento týden, zatím není jasné od kdy.

Tato opatření zahrnují omezení počtu lidí v obchodech větších než 100 metrů čtverečních a další omezení počtu lidí na hromadných akcích.

Nově má být také covidový pas povinný i pro děti od tří let, přičemž děti do 12 let se budou moci místo něj prokázat jen potvrzením o antigenním testu starém nejvýše 24 hodin.

V Izraeli přibývá nakažených. Třetí dávku vakcíny zvažují dávat i lidem nad 45 let

Blízký a Střední východ

S blížícím se začátkem školního roku od 1. září vláda v pondělí rozhodla, že zavede online výuku pro vyšší ročníky v oblastech s nejvyšším počtem nákaz, pokud nebude ve třídě očkováno nejméně 70 procent studentů.

Výjimka pro Čechy

Od pondělka už také platí další omezení pro cizince cestující letecky do Izraele. Pouze deset zemí, včetně České republiky, Rakouska nebo Číny, dostalo výjimky z povinné karantény.

Vláda také vyzývá k širšímu očkování zejména mezi mladými. Od tohoto týdne začali v zemi nabízet třetí dávku očkování i osobám starším 50 let, od 1. srpna se mohli nechat přeočkovat lidé starší 60 let a už předtím i zdravotníci či lidé se sníženou imunitou.

Reklama

Výběr článků

Načítám