Hlavní obsah

Islámský stát vyslal do Evropy desítky džihádistů, jejich doklady jsou falešné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámský stát povolil desítkám svých bojovníků z Evropy návrat domů. Někteří se vrátili, jiní ne a představují pro Evropany bezprostřední hrozbu. Ukázalo to zhruba 2000 dokumentů, které syrskému opozičnímu listu Zaman al-Wasl předal zběh od Islámského státu. Upozornil na to ve středu server britského deníku The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z propagandistického videa Islámského státu

Článek

Džihádisté ze zahraničí podle britského listu s lehkostí opouštějí samozvaný chálífát v Sýrii a zase se do něj vracejí. Někteří byli v Evropě zatčeni, ale mnohem víc se jich dopadení vyhnulo. Jen část se jich do Sýrie vrátila, někteří za měsíc, ostatní do roka.

Vedení Islámského státu vydalo v letech 2013 a 2014 stovky povolení k odchodu. Formuláře zmiňují nejen jména džihádistů včetně těch válečnických, datum přihlášení se k IS a datum odjezdu, ale také důvod jejich odjezdu.

Tak například u jednoho francouzského džihádisty připsal jeho velitel neurčitou poznámku, že „má vykonat úkol“.

K povolence pro britského bojovníka označeného jen válečnickým jménem Abú Bakr Irákí je uvedeno, že „má práci“. Tento muž opustil Sýrii v červenci 2014, přičemž v Sýrii nechal svůj britský pas. To znamená, že vycestoval na falešné doklady, a podle britského listu rozhodně není sám.

Daily Telegraph v té souvislosti připomíná, že ze Sýrie přišli téměř všichni teroristé, kteří zabíjeli v Paříži a Bruselu.

Džihádisté však neodcházeli se zvláštním pověřením jen do západní Evropy. Jednomu dovolili cestu do Libye, dalšího pověřil úkolem přímo jeden z nejvyšších velitelů, nedávno zabitý Čečenec Umar Šíšání. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu v Sýrii. Ilustrační foto

Dotyčný směřoval do Turecka, kde Islámský stát v nedávných měsících podnikl několik útoků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám