Hlavní obsah

Islámský stát vraždí na Sinaji pro výstrahu

Novinky,
Káhira

Islámský stát v minulých dnech zveřejnil video s vraždou 62letého koptského křesťana Habašiho Salamy. Střelen byl zezadu. Mělo jít o výstrahu pro koptské křesťany, co je bude čekat, jestliže budou podporovat egyptskou armádu, uvedl list The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Bojovník Islámského státu na archivní fotografii

Článek

Na záběru jsou vidět tři muži ozbrojení automaty kalašnikov, jak stojí za svou obětí. Jeden z nich varuje egyptské křesťany před podporou egyptské armády. Pak zvednou automat a muže střelí zezadu do hlavy.

Totožnost Salamy potvrdil mluvčí koptské církve. Uvedl, že Salama byl nezvěstný od listopadu, kdy byl unesen na ulici v Bír Abadu na severu sinajského poloostrova džihádisty jedoucími v autě. Podle něj se zapojil do obnovy kostelů vypálených islámskými radikály v oblasti. Dodal, že do konce svého života se nevzdal své víry. Mluvčí vyjádřil podporu vládě.

Na dalším záběru jsou jiní dva ozbrojenci, kteří podobným způsobem zavraždili dva příslušníky místních kmenů, zřejmě beduínů, které obvinili též z podpory egyptské armády.

Auto s atentátníky a výbušninami na Sinaji přejel tank, obětem nezabránil

Blízký a Střední východ

Bašta radikálů

Sinajský poloostrov je baštou islámských radikálů, kteří se aktivizovali za arabského jara po svržení egyptského prezidenta Husního Mubáraka. První útoky podnikla skupina Ansar Bait al-Makdis (občas zvaná i Ansar Jeruzalém) v roce 2012, další přišly poté, co 3. července 2013 armáda zbavila moci prezidenta Muhamada Mursího spojeného s Muslimským bratrstvem. Islámský stát v provincii Sinaj byl ustaven 13. listopadu 2014 poté, co příslušníci složili přísahu věrnosti abú Bakrovi Bagdádímu. Pak bývala provincie označována za vilájet Sinaj.

Radikály se nepodařilo zničit, byť Egypt poslal na Sinaj početné jednotky s tanky a  bitevními vrtulníky.

Po zapojení Ruska do občanské války v Sýrii na straně prezidenta Bašára Asada se zaměřila pozornost radikálů i na ně. Během návratu z Šarm aš-Šajchu do Petrohradu se 31. října 2015 zřítil u Hosny na Sinajský poloostrov Airbus A321 ruských aerolinek Kogalymavia, přičemž zahynulo všech 224 lidí na palubě. K atentátu se opakovaně přihlásila Sinajská provincie Islámského státu i její vůdce Usáma al-Masrí.

Masakr v mešitě na Sinaji, počet obětí teroristického útoku stoupl na 235

Blízký a Střední východ

Poté radikálové ničili v oblasti kostely a vraždili křesťany, ale také súfisty, jichž povraždili v mešitě v roce 2017 235.

Černá skříňka v ruském airbusu zachytila zvuk exploze

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám