Hlavní obsah

Islámský stát má rakety schopné sestřelit dopravní letadlo, tvrdí Němci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé tajné služby BND se domnívají, že bojovníci radikální skupiny Islámský stát (IS) v severním Iráku a Sýrii vlastní raketomety, které dokážou zasáhnout linkové dopravní letadlo. Uvedl to v neděli německý list Bild am Sonntag.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu ukazují ukořistěnou techniku včetně raket.

Článek

Představitelé BND se podělili o své obavy s německými zákonodárci při důvěrné schůzce minulý týden v Berlíně, tvrdí německý list bez upřesnění svého zdroje. Podle Bild am Sonntag tajné služby ve zprávě varují, že bojovníkům IS se dostaly do rukou raketomety ze skladů syrské armády.

Některé raketomety pocházejí ze 70. let 20. století, jiné jsou modernější a technologicky vyspělejší. Tyto raketomety známé pod označením MANPADS (Man Portable Air Defense Systems; Přenosné protiletecké obranné systémy) mohly být podle německého listu vyrobeny v Rusku, ale také v Bulharsku nebo Číně.

Islámský stát obsadil rozsáhlá území na severu Iráku a Sýrie, odkud se ho snaží vytlačit irácké a syrské pozemní síly s pomocí leteckých úderů Spojených států a některých jejich spojenců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám