Hlavní obsah

Islamistický kazatel dostal v Egyptě 11 let za spálení bible

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Káhirský soud v neděli vynesl trest 11 let vězení za rouhačství nad radikálním muslimským kazatelem, který při loňském protestu spálil bibli. Podle agentury AP kazatelův syn dostal za stejný čin podmíněný trest osmi let vězení a oba musejí zaplatit pokutu 5000 egyptských liber (zhruba 14 000 korun).

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Egypťan na demonstraci před americkým velvyslanectvím v Káhiře.

Článek

Ahmad Abdalláh křesťanskou posvátnou knihu roztrhal a spálil loni 11. září při demonstraci před americkým velvyslanectvím v Káhiře. Ultrakonzervativní salafističtí muslimové tam protestovali proti filmu vyrobenému ve Spojených státech a znevažujícímu islám.

V Egyptě, jemuž od svržení Husního Mubaraka v roce 2011 vládnou islamisté, jsou odsouzení za urážku muslimského náboženství běžná. Mnohem vzácnější jsou však případy, jež se týkají víry menšinových křesťanů.

Podle egyptského práva jsou projevy opovržení vůči křesťanství, islámu a judaismu považovány za zločin. Právníci a obhájci lidských práv poukazují na to, že opovržení vůči církvi je definováno příliš mlhavě a je často využíváno proti kritikům islámu.

Rozsudek zatím není pravomocný, protože oba odsouzení se odvolali. Na odvolací řízení budou čekat na svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám