Hlavní obsah

Íránský jaderný program pokračuje navzdory počítačovému viru

Novinky, rei
Washington

Počítačový virus Stuxnet poškodil část íránských centrifug na obohacování uranu, nicméně íránský jaderný program nezastavil a Teheránu materiálu přibývá. Ve své zprávě to uvedl americký Ústav pro vědu a mezinárodní bezpečnost (ISIS).

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Odhaduje se, že Stuxnet vyřadil na konci roku 2009 nebo počátkem roku 2010 z provozu na tisícovku z celkového počtu devíti tisíc centrifug v zařízení Natanz. Íránci je však záhy vyměnili za nové.

„Ačkoliv se zdá, že Stuxnet byl vyvinut, aby zničil centrifugy v Natanzu, destrukce nebyla zdaleka úplná. S předpokládanými novými bezpečnostními opatřeními je nepravděpodobné, že by Stuxnet zničil více centrifug. Írán pravděpodobně škodlivý software z kontrolních systémů odstranil,“ uvádí zpráva.

Západ se obává, že Írán usiluje o jadernou zbraň. Ten to popírá a tvrdí, že jeho program má ryze průmyslové a medicínské využití.

Na jadernou bombu je třeba zvýšit koncentraci izotopu uranu 235U na nejméně 90 procent. Írán v současnosti obohacuje na dvacet procent. Tento proces trvá měsíce. Závěrečná fáze obohacení pro výrobu bomby by ale zabrala už jenom týdny.

Izraelci oslavovali Stuxnet

Za původce Stuxnetu jsou nejčastěji označovány Izrael a USA. Verzi, že je iniciátorem Jeruzalém, podporuje i zpráva izraelského serveru Haaretz, podle něhož se na oslavě u příležitosti odchodu šéfa izraelského generálního štábu Gabi Aškenazyho promítalo video vyjmenovávající jeho úspěchy, přičemž padly i narážky na Stuxnet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám