Hlavní obsah

Írán zahájil manévry, nasadil do nich stará francouzská a americká letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán zahájil v neděli u Hormuzského průlivu rozsáhlé cvičení zaměřené na protivzdušnou ochranu i výsadkové akce. Otestoval své protiletadlové střely. Do vzduchu vzlétla i letadla, kromě jednoho z F-4 Phantomů, dodaných zemi ze Spojených států už v sedmdesátých letech, bylo možné sledovat i původně irácké Mirage F-1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Íránu začaly každoroční vojenské manévryVideo: AP

 
Článek

Francouzské Mirage F1 získal Írán během americké invaze do Iráku v roce 2003, když s nimi iráčtí piloti ulétli do Íránu, aby je Američané nemohli zničit. Na záběrech jsou vidět dva stroje v hangáru, z nichž jeden dvousedadlový F-1BQ vzlétá a pak manévruje nad mořem. Írán by měl mít více než desítku těchto strojů v různých verzích.

Ve vzduchu byl vidět i jeden F-4E Phantom, které dodali do Íránu ještě za vlády šáhinšáha Rézy Páhlavího Američané. I při nácviku výsadku byly vidět americké stroje - letité vrtulníky SH-3 Sea King, které používá íránské námořnictvo.

Írán také nacvičoval obojživelný výsadek a do manévrů se zapojily také lodě.

Hormuzským průlivem proudí asi 20 procent světových dodávek ropy.

Manévry před jednáními

Manévry se konají ani ne měsíc před obnovením rozhovorů o íránském jaderném programu, připomenula agentura AP.

USA se vrátí k jaderné dohodě s Íránem, ten ji musí plnit

Blízký a Střední východ

USA daly najevo ochotu vrátit se k dohodě z roku 2016, ovšem poté, co ji Washington jednostranně vypověděl, Írán přestal dodržovat ustanovení, obohacoval nejen větší množství uranu, než měl povoleno, ale také na vyšší stupeň - místo na 3,67 procenta, tak na cca 20 procent.

Má ho asi 210 kg. Na výrobu jaderné bomby je ale potřeba uran obohacený na více než 90 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám