Hlavní obsah

Írán varuje Izrael a USA kvůli bombardování Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace na Blízkém východě se může „vymknout kontrole“, pokud Izrael a Spojené státy „okamžitě nezastaví zločiny proti lidskosti a genocidu v Pásmu Gazy“. Podle agentury AFP to v neděli prohlásil íránský ministr zahraničí Hosejn Amír-Abdolláhján.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (uprostřed) na archivním snímku z roku 2019. V pozadí americký komplet THAAD ve výzbroji Izraele.

Článek

„Region je nyní jako sud střelného prachu. Chtěl bych varovat Spojené státy a loutkový izraelský režim, že pokud okamžitě nezastaví zločiny proti lidskosti a genocidu v Gaze, je kdykoli možné cokoli a region by se stal nekontrolovatelným,“ uvedl íránský ministr během setkání s šéfkou jihoafrické diplomacie Naledi Pandorovou, která je na návštěvě Teheránu.

Mezinárodní společenství se obává, že by se konflikt mezi palestinským radikálním hnutím Hamás a Izraelem, který s novou silou gradoval 7. října po teroristickém útoku palestinských ozbrojenců, mohl rozšířit na celý region.

Podle izraelských úřadů bylo v den útoku Hamásu na Izrael zabito přes 1400 lidí, většinou se jednalo o civilisty. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze kontrolované Hamásem tvrdí, že od zahájení bombardování pásma, které je součástí snahy Izraele zničit teroristy, bylo zabito 4600 Palestinců, rovněž většinou civilistů.

Izrael podnikl razii za hranicí Pásma Gazy, jeden voják zahynul

Blízký a Střední východ

Austin: posilujeme protivzdušnou obranu v regionu

V obavách z další, globálnější eskalace Spojené státy již v sobotu oznámily, že rozmístí v oblasti dodatečné protiletadlové raketové komplety THAAD a mobilní raketové systémy protivzdušné obrany Patriot, zároveň posílí americkou vojenskou přítomnost v regionu. Z dřívějšího rozkazu ministra obrany Lloyda Austina se do východního Středomoří přesouvá letadlová loď USS Dwight D. Eisenhower.

„Budu i nadále vyhodnocovat naše požadavky na rozmístění sil v regionu a v případě potřeby zvážím nasazení dalších kapacit,“ řekl Austin s tím, že za tímto účelem a „pro případ nepředvídaných událostí“ se již preventivně připravují některé jednotky.

Reklama

Výběr článků

Načítám