Hlavní obsah

Írán varoval Kima, aby Trumpovi nevěřil

Teherán/Peking

Írán v úterý na dálku varoval severokorejského vůdce Kim Čong-una, že americký prezident Donald Trump by mohl zrušit jakoukoliv dohodu s Pchjongjangem o jaderném odzbrojení. S odkazem na sdělení mluvčího íránské vlády o tom informovala agentura Fars.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a jeho severokorejský protějšek Kim Čong-un během historického setkání v Singapuru.

Článek

„Stojíme proti muži, který ruší svůj podpis (smlouvy), když je v zahraničí,” uvedl íránský vládní mluvčí Mohammad Bákir Nobacht. Jde o první reakci Teheránu na setkání Trumpa s Kimem v Singapuru, kde se lídři obou států domluvili na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. [celá zpráva]

Trump v neděli při cestě z Kanady do Singapuru stáhl svou podporu závěrečného komuniké ze summitu ekonomicky nejvyspělejších zemí G7. [celá zpráva]

V květnu Trump vypověděl účast Spojených států na mezinárodní jaderné dohodě s Íránem z roku 2015, která umožnila zmírnění protiíránských sankcí výměnou za ústupky Teheránu v jeho jaderném programu, který byl podle obav Západu zaměřen vojensky. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trump a Kim podepsali historickou dohodu Video: AP

Čínské ministerstvo zahraničí v reakci na společné prohlášení Trumpa a Kima v úterý navrhlo zvážit uvolnění sankcí proti KLDR.

Trump před summitem v Singapuru opakovaně hovořil o tom, že i přes dosavadní vstřícné kroky Pchjongjangu není prozatím možné sankce vůči Severní Koreji uvolnit. Postupné odvolávání odvetných opatření podmínil konkrétními kroky ke zničení jaderných zbraní a k ukončení programu vývoje balistických střel.

Rusko dohodu vítá

Rusko nejen vítá perspektivu jaderného odzbrojení Severní Koreje, ale bude při ní také nápomocno. Řekl to v úterý agentuře RIA Novosti náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v reakci na úterní historickou schůzku amerického prezidenta a severokorejského vůdce. Moskva hodnotí jejich dohodu na jaderném odzbrojení Korejského poloostrova pozitivně, zdůraznil Rjabkov.

Podle náměstka šéfa ruské diplomacie je Moskva připravena pomoci s řešením severokorejského problému. Rusko podle Rjabkova úterní ujednání ze Singapuru oceňuje, nicméně upozorňuje, že „ďábel se skrývá v detailu”.

Uzavření dohody mezi Spojenými státy a Severní Koreou už uvítala také Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Reklama

Výběr článků

Načítám