Hlavní obsah

Írán popravil dva lidi za účast na demonstracích

– Teherán • Aktualizováno

Írán ve čtvrtek popravil dva lidi, odsouzené k smrti za účast v loňských demonstracích po sporných prezidentských volbách. Za účast na demonstracích bylo k smrti odsouzeno 11 osob, žádný další však zatím popraven nebyl.

Článek

Podle teheránské prokuratury se oba oběšení muži Mohammad Alí Rezá Zammaní a Aríš Rahmánípúr pokusili svrhnout vládu islámské republiky. Patřili k Íránskému královskému sdružení, což je monarchistická skupina, a také k exilové opoziční skupině Lidoví modžáhedové.

Podle obhájkyně byl Rahmánípúr zatčen dva měsíce před loňskými nepokoji a k účasti na nich se přiznal z donucení, aby ochránil rodinu, která čelila hrozbám. Obhájkyně byla informací o dnešní popravě svého klienta šokována. Příbuzní ani ona prý předem nebyli informováni.

Výsledky červnových prezidentských voleb vyvolaly v Íránu velké nepokoje. Opozice tvrdila, že staronový prezident Mahmúd Ahmadínežád volby zfalšoval, a vyšla proto do ulic.

Protesty, které pokračovaly až do prosince, si podle opozičních zdrojů vyžádaly osm desítek mrtvých, podle vlády polovinu. Souzeno je přes 100 lidí.

Nepokoje v zemi jsou největší za poslední čtvrtstoletí.

Reklama

Výběr článků

Načítám