Hlavní obsah

Irák už neexistuje, tvrdí Kurdové na bojišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kirkúk

Více než miliónový Mosul, největší město v Iráku ovládané tzv. Islámským státem (IS), čeká masivní ofenzívu, do níž se zapojí všechny ostatní strany. Zaútočit a dobýt město se chystají kurdští pešmergové i irácká armáda spolu se šíitskými milicemi za podpory koalice vedené Američany. Málokdo však tuší, co nastane po případné porážce IS. Udrží se Irák? Kurdové s tím už nepočítají.

Foto: Reuters

Kurdští pešmergové u Mosulu

Článek

„Nic takového jako Irák už tu není,“ řekl reportérovi Guardianu u Machmúru kurdský kapitán Šaukat o republice, která vznikla v roce 1958 na území historické Mezopotámie. „Irák nikdy ani nebyl a teď je to jasné každému, dokonce i Američanům,“ dodal kapitán, zatímco se ukrýval za pytli s pískem.

V horách před nimi jsou pozice Islámského státu, velitel ale více pozoroval půldruhého kilometru vzdálené pozice iráckých jednotek.

Podplukovník Srud Barzindží, který stál vedle něj, se díval dalekohledem na irácké jednotky u hor, které drží IS: „Jen se na ně podívejte. V každém vojenském kurzu nám říkají, že musíte mít mezi sebou a nepřítelem pět set metrů, ale oni jsou na úpatí hory, hned pod nimi. Nemají žádný prvek překvapení.”

Irácké jednotky na to nemají, míní Kurdové

Kurdové jsou přesvědčeni, že irácké jednotky se do boje nehrnou, i když fronta u Machmúru už je vzdálená jen asi 120 kilometrů od Mosulu. Na začátku dubna to vypadalo, že ofenzíva už začala, když však byly irácké jednotky vytlačeny ze sotva dobytého města Nasr, ukázalo se, že jim chybí síla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Pešmergové zpochybňují odhodlání iráckých sil. „Rozdíl je v tom, že my věříme v to, za co bojujeme. Máme své principy a máme své hodnoty. Nezastavíme se, dokud toho nedosáhneme,“ řekl Guardianu další kurdský voják.

Irák oslabuje, že je etnicky a nábožensky rozdělen. Sunnité a šíité si navzájem nevěří a sledují jen své cíle. Menšinoví arabští sunnité, kteří zemi vládli do svržení Saddáma Husajna, nevěří většinovým arabským šíitům, protože během sektářské války zažili řádění šíitských eskader smrti, což mnohé zahnalo do náručí Islámského státu. Kurdové jsou vyznáním také sunnité, ale etnicky nejsou s Araby spříznění. Kurdský guvernér provincie Kirkúk Nadžmaldin Karim podle Foreign Policy situaci shrnul slovy: „Když se mě zeptáte, kdo nyní vede (arabské) sunnity, dá se říci, že je to IS.“

Irácká stranická vláda je v krizi, část poslanců brání její rekonstrukci, takže nemůže vzniknout vláda odborníků, jak požaduje radiální šíitský duchovní Muktada Sadr.

Irák také oslabuje nízká cena ropy a problémy má i celkem stabilní Kurdistán poté, co irácké úřady přerušily v březnu ropovod vedoucí z Kurdistánu do Turecka.

IS je tvrdý nepřítel

Pešmergové dodávají, že bojovníci Islámského státu, kteří mají výzbroj získanou z vyrabovaných iráckých skladů, jsou tvrdí protivníci.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci organizace Islámský stát

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muslim čte v koránu v saúdskoarabském Rijádu

Foto: Handout, Reuters

Saddám Husajn

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Během dne je nevidíme,” dodává další. „I když na nás pálí z minometu, je těžké zjistit, odkud přišli, přesouvají se v noci, kopou tunely, kladou nálože. Když jsme přišli do této vesnice, byly všude kolem nás bomby. A tak to bude celou cestu do Mosulu. Naši přátelé to nemohou zvládnout sami a vědí to,“ říká o irácké armádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám