Hlavní obsah

Irák přijme zpět 20 000 Husajnových důstojníků

Novinky, rei
Bagdád

Irák přijme zpět 20 000 armádních důstojníků, kteří sloužili za bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Ve čtvrtek to oznámilo ministerstvo obrany, uvedl list The International Herald Tribune (IHT).

Foto: Faleh Kheiber/File, Reuters

Saddám Husajn

Článek

Komentátoři krok vlády týden před volbami hodnotí jako překvapivý vzhledem k tomu, že se premiér Núrí Málikí snaží získat na odporu vůči bývalé vládnoucí straně Baas. Představitelé sunnitské koalice uvedli, že jde o populistický slib, a poukázali na stovky lidí, kterým vláda zakázala kandidovat kvůli údajné podpoře minulého režimu.

Mluvčí ministerstva řekl, že Husajnovi důstojníci budou přijati okamžitě, aby mohli 4. března volit.

Debaasizace irácké společnosti po svržení Husajnova režimu v roce 2003 podle IHT sice znamenala odebrání moci armádě, ale zároveň posílila povstalce. Části armádních příslušníků byl povolen návrat poprvé v roce 2004.

IHT informoval, že zatímco politici si vyměňují ostrá slova, v iráckých ulicích dochází k projevům předvolebního násilí většinou v etnicky smíšených oblastech. V Mosúlu policie ve čtvrtek řešila několik přestřelek, při nichž zemřeli čtyři lidé. Hned zrána bylo na ulici nalezeno ženské tělo bez hlavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám