Hlavní obsah

Irák chce prodat luxusní jachtu Saddáma Husajna

BAGDÁD

Irácká vláda se chystá prodat luxusní jachtu, která patřila diktátorovi Saddámu Husajnovi. Loď v současnosti kotví u Nice, francouzského letoviska oblíbeného smetánkou z celého světa. Přepychová jachta jménem Vánek oceánu měří přes 82 metrů. Její osazenstvo na ní mělo k dispozici malé divadlo, plochu pro přistávání vrtulníku a pro případ nouze i tajný únikový východ. Kohoutky v koupelně jsou vyrobeny ze zlata.

Foto: Profimedia.cz

Jachta, která patřívala Saddámu Husajnovi, kotví ve Francii. Je dlouhá 82 metrů.

Článek

Irácká vláda, která chce nového majitele jachty najít během několika týdnů, si slibuje, že by za ni mohla dostat 30 miliónů dolarů (více než 565 milionů korun). Prodejem pověřila ministerstvo zahraniční a ministerstvo financí.

Ve srovnání s dnešními boháči je však Saddámovo plavidlo "drobeček". Například ruský miliardář Roman Abramovič vlastní 115 metrů dlouhou jachtu v hodnotě 300 milionů dolarů, na které jsou dokonce dva heliporty.

O Saddámu Husajnovi, jehož krutovláda v Iráku skončila s americkou invazí na jaře roku 2003 a který byl předloni popraven, se vědělo, že miluje luxus. Jeho paláce měly stěny obložené mramorem, byly vybavené pozlaceným nábytkem a obklopovaly je nádherné zahrady. I v době, kdy obyčejní obyvatelé Iráku trpěli v důsledku sankcí uvalených na tuto zemi nedostatkem, žil Saddám v přepychu.

Američané krátce po invazi do Iráku odhadli, že Saddám a jeho příbuzní protiprávně nashromáždili jmění ve výši závratných 40 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám