Hlavní obsah

Irácké jednotky se mstí sunnitům, vojáci na videu brutálně bijí děti

– Bagdád

Na sociálních sítích se objevují videa zachycující údajné brutální chování příslušníků iráckých bezpečnostních sil vůči lidem, kteří uprchli z oblastí ovládaných Islámským státem. Počet těchto uprchlíků v poslední době stoupá v souvislosti s ofenzívou proti Mosulu. O brutálním zacházení informoval ve čtvrtek server Middle East Monitor.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Kouř po palbě při postupu k Mosulu

Článek

Podle serveru videa naznačují, že irácké bezpečnostní síly a milice, které je podporují, porušují lidská práva.

Na jednom z videí například bijí vojáci nezletilého Ihaba Muhammada, který utekl z Mosulu. Nelíbí se jim, jak odpovídá. Chlapec leží na zemi na zádech a křičí bolestí. Jeden z vojáků mu hrubě říká, aby sklapl, jinak ho zabije.

Na dalším videu týrají vojáci jiného chlapce. Jeden ho udeří kladivem do kolen, zatímco další se tím baví. Když leží chlapec bezmocný na korbě náklaďáku, hodí mu na hlavu kus betonu, i když křičí ne, ne. Nakonec ho odtáhnou a praští ho do hlavy kladivem.

Podle listu The Sun jsou bity i děti, jimž je pouhých osm let. Případů je prý více.

Na dalším snímku bijí do hlavy zadrženého chlapce pažbami, když se jim nelíbí, jak odpovídá na otázky: „Kolik lidí s tebou bylo. Čtrnáct? Odkud jsi?“

U žádného případu však není jasné, kde přesně se staly a kdy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké stíhačky startují z letadlové lodi USS Eisenhower na MosulVideo: Reuters

Varování organizací hájících lidská práva

V úterý Amnesty International obvinila irácké a kurdské představitele, že v případě sunnitských Arabů porušují lidská práva. Zmínila, že vládní síly i milice mučily a bez soudu zabíjely muže i starší chlapce. Varovala, že k podobnému jednání může dojít i v Mosulu, i když se tamní operace neúčastí šíitské milice.

Před etnickým a sektářským násilím v Mosulu varovaly i jiné organizace na obranu lidských práv. Představitelka Human Rights Watch v Iráku Belkis Willeová varovala, že v Mosulu „mohou civilisté trpět ještě větším týráním”, když bude použit stejný postup jako při opětovném ovládnutí Fallúdže, Tikrítu a dalších oblastí.

Během bitvy o Fallúdžu podle ní „šíitské brigády Badr, Hizballáh a příslušníci irácké federální policie zatýkali a byli muže utíkající před boji, hromadně je popravovali a těla zohavovali“. Operací u Fallúdže se přitom neměly účastnit šíitské milice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám