Hlavní obsah

Irácké F-16 bombardovaly pozice Islámského státu v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácké bojové letouny F-16 napadly ve čtvrtek pozice Islámského státu (IS) v Sýrii, oznámila agentura Reuters. Útok se konal ve spolupráci s vládou v Damašku jen týden poté, co irácký premiér Hajdar Abádí řekl, že jeho země by se dokázala sama ubránit hrozbám radikálů za hranicemi.

Foto: Profimedia.cz

Irácká F-16

Článek

„Na gangy Daíše na syrském území jsme podnikli letecké údery, protože představují hrozbu pro území Iráku. Jsou důkazem zlepšených schopností našich ozbrojených sil,“ uvedla irácká armáda v prohlášení, přičemž použila arabský akronym pro Islámský stát.

Abádí minulý týden varoval, že Irák by podnikl „všechna nezbytná opatření”, pokud by radikálové z IS ohrožovali bezpečnost Iráku.

Úplné vítězství nad IS oznámil Abádí v prosinci, ale hrozbu pořád představují malé enklávy u syrsko-irácké hranice, které radikálové ovládají a podnikají z nich výpady a útoky pomocí nastražených náloží.

I když je Irák podporován Spojenými státy, má velmi dobré vztahy s Íránem a Sýrií.

Reklama

Výběr článků

Načítám