Hlavní obsah

Irácká armáda udeřila na Kurdy v Kirkúku

– Kirkúk • Aktualizováno

Irácká armáda v pondělí zahájila rozsáhlou ofenzívu na pozice kurdských bojovníků u města Kirkúk na severu Iráku. Vládní jednotky zaútočily na několika místech najednou a obsadily několik rafinérií. Později se Kurdové stáhli také od letiště. Kurdští velitelé podle agentury AP hovoří o mnoha obětech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké jednotky dobyly z rukou Kurdů rafinérii v KirkúkuVideo: Reuters

 
Článek

„Irácké síly nadále postupují,“ citovala televize Al-Džazíra prohlášení irácké armády.

Kurdský server Rudaw uvedl, že se kurdské milice chystají na protiofenzívu a přesouvají do oblasti posily, agentura AP ovšem později oznámila, že se kurdské jednotky stahují i od letiště a z města prchají civilisté vyděšení dělostřeleckou palbou.

Foto: Stringer, Reuters

Irácký tank vjíždí do Kirkúku.

Foto: Stringer, Reuters

Iráčtí vojáci vjíždějí do Kirkúku

Vládní síly podle Rudaw na Kirkúk útočí z jihu a ze západu a kurdská strana už v pondělí dopoledne přiznala ztrátu několika míst včetně vojenské základny K-1 u Kirkúku. Podle AP se později Kurdové začali stahovat také od letiště.

Kurdské zdroje doplnily, že řady irácké armády, jejichž součástí jsou i protiteroristické jednotky vycvičené Američany, doplňují bojovníci šíitských milicí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Území kontrolovaná kurdskými silami

Foto: Stringer, Reuters

Irácké jednotky na prahu Kirkúku

Kurdové dobyli část provincie Kirkúk, která sousedí s jejich samosprávnou oblastí Kurdistán na severu Iráku a je bohatá na ropu, v roce 2014 na Islámském státu. Podle serveru BBC v oblasti žije většina kurdského obyvatelstva, ale v hlavním městě provincie jsou početně zastoupeni Arabové a Turkmeni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdské tanky v KirkúkuVideo: Reuters

Bagdád kurdské pešmergy vyzval, aby správu nad městem i celou provincií vrátili centrální irácké vládě, když Kurdové v září uspořádali referendum o své nezávislosti, které podpořilo až 90 procent hlasujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám