Hlavní obsah

Iráčané volí nový parlament, násilí nekončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

V Iráku začaly parlamentní volby, které jsou první od stažení amerických vojáků ze země v roce 2011. Volební právo má přes 20 miliónů občanů. Hlasy mohou lidé odevzdat do 17.00 SELČ. O 328 parlamentních křesel se uchází více než 9000 kandidátů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Premiér Núrí Málikí odevzdal svůj hlas do volební urnyVideo: Reuters

 
Článek

Komentátoři neočekávají, že některá z mnoha politických stran a uskupení získá v parlamentu většinu. Největší šance však dávají koalici Právní stát premiéra Núrího Málikího, která se na rozdíl od ostatních aliancí uchránila rozpadu na nevýznamné strany.

Někteří chápou volby jako referendum o Málikím, který obhajuje třetí premiérský mandát po sobě.

Předvolební období poznamenalo násilí, při němž od pátku zahynula stovka lidí.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr hlasuje v parlamentních volbách

Dlouhodobě špatná bezpečnostní situace v západní provincii Anbár vedla volební komisi k omezení hlasování v této části Iráku. Otevřeno je tam pouze 70 procent volebních místností, ve zbytku se bude moci volit do konce roku.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Núrí Málikí obhajuje třetí premiérský mandát.

Anbár je dějištěm několikaměsíčních střetů armády se sunnitskými radikály z Islámského státu v Iráku a Levantě, kteří se hlásí k ideologii teroristické sítě Al-Káida.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Iráčtí policisté před volební místností v Bagdádu

Přísná bezpečnostní opatření panují v metropoli Bagdádu. V centru jsou kontrolní stanoviště po 500 metrech, ulicemi projíždějí automobily s vojáky vyzbrojenými automatickými zbraněmi.

Úřady kvůli volbám vyhlásily až do čtvrtka volno, takže město bylo ráno klidné. Mnozí voliči se rozhodli odevzdat hlas co nejdříve. „Je to bezpečnější, dav přitahuje atentátníky,” řekla agentuře AP sedmatřicetiletá žena, která při jednom z útoků minulý týden přišla o bratra.

Reklama

Související témata:

Související články

Irácký vicepremiér přežil atentát

Irácký vicepremiér Sálih Mutlak se stal v pátek v Bagdádu terčem vražedného atentátu, když jel v koloně zjistit škody způsobené povodněmi poté, co teroristé...

Výběr článků

Načítám