Hlavní obsah

I po osvobození Fallúdže boje pokračují, padlo v nich 2500 bojovníků IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fallúdža

V bojích o irácké město Fallúdža zemřelo od zahájení osvobozovací operace na konci května 2500 radikálů, řekl tamní televizi Samaríja velitel protiteroristické jednotky Abdal Vaháb Saadí. Jak k počtu dospěl, nezmínil. Podle něj bylo asi 15 procent obětí z ciziny. Boje o město pokračují, i když už v pátek premiér Hajdar Abádí oznámil dobytí Fallúdže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boji zdevastovaná Fallúdža Video: Reuters

 
Článek

Armáda se spojenci zahájila ofenzívu proti Islámskému státu (IS) ve Fallúdži 23. května. Saadí řekl, že tehdy bylo ve městě 3500 až 4000 členů IS.

Premiér Abádí ohlásil vítězství nad IS ve Fallúdži koncem minulého týdne, likvidaci center odporu ale zpomalili ostřelovači IS na střechách budov. Velitel speciálních sil Hajdar Ubajdi řekl AP, že celé město bude dobyto v „několika příštích dech“. Islámský stát stále drží severní předměstí Golan a několik dalších míst navzdory tomu, že minulý týden na jeho pozice podnikla koaliční letadla 17 náletů, přičemž zničila opěrné pozice, zbraně i vozidla.

Foto: ČTK/AP

Irácké protiteroristické jednotky u mešity ve Fallúdži

Ubajdí varoval, že zbylí iráčtí bojovníci se mohou zamíchat mezi civilisty: „Rodilí Iráčané vědí, jak uniknout, ale cizinci se mohou jen vzdát, nebo zemřít.“ Civilisty proto prověřují. Saadí řekl, že kvůli možnému napojení na radikály bylo zadrženo 1086 osob.

Foto: ČTK/AP

Irácký tank v centru Fallúdže

Z Fallúdži od začátku bojů uprchlo 14 000 rodin, nejvíce, plných 10 000, pak během posledních deseti dní.

Foto: ČTK/AP

Irácké speciální síly v centru dobyté Fallúdže

Pyrrhovo vítězství na obzoru?

Server Daily Beast upozorňuje, že boje proměnily město mešit, které poničili už Američané v roce 2004, v haldy popela. Varuje přitom, že může jít o Pyrrhovo vítězství, protože město bylo pro menšinové irácké sunnity velmi významné.

Navíc ve městě bojovaly i šíitské milice, ačkoliv jim to rozkaz nedovolil. Navzdory příkazu premiéra vstoupila milice Badr do města s federální policií, 13. června pronikla do čtvrti Šudáda, kde přitom měla působit jen policie a protiteroristické jednotky.

Foto: Anmar Khalil, ČTK/AP

Irácké protiteroristické síly postupují u Fallúdže

To ovšem může sunnitské obyvatele znepokojit a nahnat je zpátky do náruče sunnitských radikálů, protože si pamatují sektářskou válku a řádění šíitských eskader smrti.

„Civilisté se dívají na (šíitskou zastřešující frontu) Lidové mobilizace jako na milice, které nikdo nekontroluje,“ připustil pro server jeden z členů šíitské milice Badr.

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Obyvatelé Bagdádu slaví osvobození Fallúdže

„Většina civilistů z Fallúdže se dívá pozitivně na speciální síly na rozdíl od nepravidelných sil,“ řekl jeden z obyvatel města Muhammada Issaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám