Hlavní obsah

Húsíové poškodili podmořské kabely, narušili internetové spojení mezi Evropou a Asií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jemenští rebelové Húsíové poškodili čtyři podmořské komunikační kabely v Rudém moři mezi Džiddou v Saúdské Arábii a východoafrickým Džibutskem, což podle webu izraelského listu Globes způsobuje vážné narušení internetové komunikace mezi Evropou a Asií. Největší potíže pociťují země Perského zálivu a Indie, uvedl web.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Stoupenec jemenských Húsíů drží svou tradiční dýku neboli džambíju během protestu proti náletům USA a Velké Británie.

Článek

Jde o kabely společností AAE-1, Seacom, EIG a TGN, uvedl server Globes. Odhaduje se, že škody na komunikačních aktivitách jsou značné, ale ne kritické, protože stejnou oblastí spojující Asii, Afriku a Evropu procházejí další kabely, které nebyly zasaženy.

Oprava takového počtu podvodních kabelů může podle odhadů trvat nejméně osm týdnů. Technici se přitom ovšem vystaví riziku teroristického útoku Húsíů, takže hledat firmy, které by se oprav ujaly, nebude nijak jednoduché. Nejlepší motivací podle serveru bude tučný „rizikový“ příplatek pro všechny zúčastněné.

Telekomunikační firmy napojené na mezinárodně uznávanou jemenskou vládu, proti níž bojují Íránem podporovaní Húsíové, již dříve varovaly, že by rebelové mohli zaútočit na podmořské kabely důležité nejen pro poskytování internetových služeb, ale také přenos bankovních dat.

Foto: Profimedia.cz

Americké síly operující na rychlých člunech v Arabském moři zadržely íránskou dodávku pokročilých zbraní včetně podvodních dronů pro Húsíe.

Varování přišlo poté, co telegramový kanál spojený s Húsíi zveřejnil mapu kabelů položených na dně Rudého moře. „Toto je mapa mezinárodních kabelů propojujících všechny oblasti světa po moři. Vypadá to, že Jemen je na strategickém místě, když internetové kabely spojující nejen země, ale celé kontinenty vedou okolo něj,“ stálo na vzkazu pod mapkou.

Anketa

Považujete Húsíje za hrozbu, na kterou by měl Západ reagovat rázněji?
Ano
95,1 %
Ne
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27398 čtenářů.

Mohou útočit v mělkých vodách

Bezpečnostní analytici z fóra Gulf Security tehdy ujišťovali, že kabely jsou v bezpečí, protože Húsíové mají sice střely, s nimiž mohou útočit na lodě v Rudém moři, ale chybí jim podmořská zařízení nutná k tomu, aby se dostali až ke kabelům. Připustili však, že na některých místech jsou uloženy jen v hloubce sta metrů, kde není potřeba mít moderní ponorky či jiná zařízení, takže by Húsíové mohli zaútočit v relativně mělkých vodách.

Húsíové vážně poničili další obchodní loď. A už mají i podvodní drony

Blízký a Střední východ

Húsíové, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od října útočí na nákladní plavidla v oblasti i vojenské lodě, které se je snaží chránit. Tvrdí, že tak reagují na válku Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy a na podporu, kterou země poskytují izraelské vládě. Přesto ale zaútočili například na loď provozovanou Libanonem, další muslimskou zemi, která rovněž považuje Izrael za svého nepřítele.

Spojené státy a Británie na útoky opakovaně reagovaly ostřelováním a bombardováním húsíjských pozic, zcela zastavit je se jim však stále nepodařilo. Do operací, které mají zajistit bezpečnost námořních obchodních tras v Rudém moři, se zapojí také Evropská unie v rámci námořní mise Aspides.

Pěkné optické kabely v Rudém moři máte! Húsíové hrozí světu poškozením datového spojení

Blízký a Střední východ

Přerušené podmořské kabely

AAE-1 (Asie-Afria-Evropa 1) je 25 000 kilometrů dlouhý komunikační kabelový systém, z jihovýchodní Asie do Evropy přes Egypt, který spojuje dvě desítky zemí, mezi nimi Spojené arabské emiráty, Katar či Řecko, Itálii a Francii.

Má kapacitu nejméně 40 terabajtů za sekundu. Fungovat začal v roce 2017 jako nejdelší podmořský kabelový systém za více než deset let.

EIG (European India Gateway) s podobnými technických charakteristikami spojuje jižní Evropu s Egyptem, Saúdskou Arábií, Džibutskem, Spojenými arabskými emiráty a Indií.

TGN Atlantic, který patří indické společnosti Tata communications, je rozhodující pro spojení s Indií. Kabel Seacom spojuje Evropu, Afriku a Indii a také Jižní Afriku.

Reklama

Výběr článků

Načítám