Hlavní obsah

Pěkné optické kabely v Rudém moři máte! Húsíové hrozí světu poškozením datového spojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aden

Telekomunikační firmy napojené na mezinárodně uznávanou jemenskou vládu, proti níž bojují Íránem podporovaní vzbouření šíitští Húsíové, varují, že by rebelové mohli zaútočit na podmořské kabely. Ty jsou důležité pro fungování západních poskytovatelů internetových služeb nebo pro přenos bankovních dat.

Foto: Gulf International Forum

Obrázek podmořských kabelů v Rudém moři, který provokativně zveřejnili Húsíové.

Článek

Varování přišlo poté, co kanál na Telegramu spojený s Húsíi zveřejnil mapu těchto kabelů položených na dně Rudého moře, napsal list The Guardian. Pod mapkou byl vzkaz: „Toto je mapa mezinárodních kabelů propojujících všechny oblasti světa po moři. Vypadá to, že Jemen je na strategickém místě, když internetové kabely spojující nejen země, ale celé kontinenty vedou okolo něj.“

Ministr informací mezinárodně uznávané jemenské vlády Muammar Irjání varoval, že Húsíové představují vážnou hrozbu pro „jednu z nejdůležitějších digitálních infrastruktur ve světě. Zmínil, že tato skupina si neklade žádná omezení.

Důležitá linie digitální komunikace

Jemenská telekomunikační korporace odsoudila nepřímé výhrůžky Húsíů ohledně podmořských kabelů. Uvedla, že 16 podmořských kabelů, které nejsou tlustší než požární hadice, prochází Rudým mořem směrem k Egyptu. Jedním z nejdůležitějších je 25 000 km dlouhý kabel AE-1 spojující jihovýchodní Asii s Evropou.

Po Iráku a Sýrii přišli na řadu Húsíové. Američané s Brity znovu udeřili v Jemenu

Blízký a Střední východ

Odhaduje se, že optickými kabely v Rudém moři prochází asi 17 procent celosvětové mezinárodní internetové komunikace. Podmořské kabely jsou obecně náchylné k poškození zejména při zemětřeseních nebo kotvami lodí.

V hloubce je nutná speciální technika

Bezpečnostní analytici z fóra Gulf Security uvedli už minulý týden, že kabely jsou v bezpečí kvůli relativní technologické nerozvinutosti Húsíů. Mají sice střely, které jim poskytl Írán a s nimiž mohou útočit na lodě v Rudém moři, ale chybí jim podmořská zařízení nutná k tomu, aby se dostali až ke kabelům. Nicméně zmínili, že na některých místech jsou telekomunikační spojnice položené jen v hloubce sta metrů, což je úroveň, ve které není potřeba mít vyspělé ponorky nebo batyskafy.

Jemenský Telecom řekl, že podnikl v posledních letech jak diplomatické, tak právní kroky, aby přesvědčil mezinárodní telekomunikační společnosti, aby neuzavíraly žádné dohody s Húsíi.

Húsíové hlásí zásah britského ropného tankeru, posádka bojovala s požárem

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám