Hlavní obsah

Husajnova ministra propustí kvůli chatrnému zdraví

– Ammán

Irácká vláda se chystá propustit Tárika Azíze, který působil ve vládě svrženého prezidenta Saddáma Husajna jako vicepremiér a ministr zahraničí. Má 74 let a důvodem propuštění má být jeho horšící se zdravotní stav. Agentuře AFP to v pondělí řekl Azízův advokát Badí Árif.

Článek

"Kontaktovali mne dnes čtyři blízcí spolupracovníci premiéra Núrího Málikího a sdělili, že vláda plánuje propuštění Tárika Azíze," řekl Árif, žijící v Jordánsku. Málikího vláda prý chce před konečným rozhodnutím získat souhlas prezidenta Džalála Talabáního.

Azízův syn agentuře AFP řekl, že nebyl informován o blízkém otcově propuštění. "Podle mého názoru si irácké úřady naopak přejí, aby otec ve vězení zemřel, protože vědí, že umírá. Kdyby irácké vládě otcovo zdraví opravdu leželo na srdci, zajistila by mu nezbytné zdravotnické služby," řekl Zijád Azíz. Otec by měl podle něj být hospitalizován a podmínky, v nichž je vězněn, prý odporují všem pravidlům.

Azíz byl v Saddámově vládě jediným křesťanem. Americkým vojákům se sám vydal krátce po invazi, v dubnu roku 2003. Loni byl odsouzen k 15 letům žaláře za zločiny proti lidskosti v souvislosti s popravou 42 obchodníků v roce 1992. Další, sedmiletý trest mu byl rovněž loni vyměřen za roli při pronásledování Kurdů v 80. letech.

Azíz utrpěl v lednu ve věznici mozkovou mrtvici a byl ošetřen v nemocnici na americké vojenské základně. V červenci pak byl předán z amerického vězení do irácké věznice Kázimíja v Bagdádu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám