Hlavní obsah

Hizballáh má třikrát víc raket než před poslední válkou, varuje Barak

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský ministr obrany Ehud Barak oznámil, že libanonské hnutí Hizballáh disponuje trojnásobně větším počtem raket než před válkou z roku 2006. Některé z nich prý mohou dosáhnout až k jižním izraelským městům Aškelon či Dimona více než 200 kilometrů od hranice, varoval.

Článek

„Hizballáh disponuje trojnásobným arsenálem než před druhou libanonskou válkou. Má v držení 42 tisíc raket oproti tehdejším 14 tisícům,“ řekl Barak v parlamentu. Dodal, že účast Hizballáhu na libanonské vládě národní jednoty znamená, že Izrael by příště mohl ve větší šíři operovat proti civilní infrastruktuře.

Hizballáh během 34denního konfliktu s Izraelem před dvěma lety na židovský stát vypálil tisíce raket, přičemž zemřely čtyři desítky civilistů. Na libanonské straně bylo 1 125 obětí, také většinou civilních, napsala na internetu stanice BBC.

Při nedávném vystoupení v Knessetu Barak také podpořil prodloužení příměří mezi Izraelem a Palestinci a zavrhl myšlenku na ofenzivu v pásmu Gazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám