Hlavní obsah

Hizballáh hrozí odvetou za izraelský nálet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút
Aktualizováno

Libanonské militantní šíitské hnutí Hizballáh ve středu pohrozilo odvetou za pondělní útok izraelského letectva na jednu ze svých základen u hranic Libanonu se Sýrií. Izrael se k útoku nepřihlásil.

Foto: TV Manar, Reuters

Šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh

Článek

Hnutí odsoudilo ve své televizi Al-Manar nálet na základnu u vesnice Džanta v údolí Biká’a za “bezostyšný útok na Libanon, na jeho území a suverenitu“.

„Útok potvrdil podstatu sionistického nepřátelství a vyžaduje od všech přímý a jasný postoj,“ uvedlo hnutí a pohrozilo odvetou. Podle něj si „vybere čas a místo pro adekvátní odpověď“.

Izrael se k náletu oficiálně nepřihlásil, ale jeho premiér Benjamin Netanjahu ho nepřímo přiznal: „Nebudeme říkat, co děláme, nebo neděláme.“ Ještě dodal, že jeho vláda „udělá vše potřebné pro ochranu bezpečnosti Izraele“. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Podle vysokého izraelského bezpečnostního představitele vojenská letadla útočila na kolonu přepravující ze Sýrie rakety země-země. Údajně mohou nést silnější a nebezpečnější hlavice než většina z tisíců raket ve skladech Hizballáhu.

Hizballáh přiznal, že nálet způsobil hmotné škody, podle něj ale nebyly zasaženy žádné posty raket a děl a nevyžádal si ničí životy. Místní zdroje ale tvrdí, že zemřeli čtyři bojovníci ozbrojeného křídla Hizballáhu.

Související téma:

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh.

V létě 2006 proběhla válka mezi Izraelem a Hizballáhem, která si vyžádala na 1300 obětí, většinou na libanonské straně. Izrael ale čelil mohutným sprškám raket šíitů. Konflikt neměl vítěze, což ale považoval za výhru Hizballáh, protože ho izraelská armáda nerozdrtila, jak se čekalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám