Hlavní obsah

Hamdalláh je novým premiérem Palestiny

Právo, BBC, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rektora univerzity v Nábulusu na západním břehu Jordánu jmenoval palestinský prezident Mahmúd Abbás novým premiérem Palestiny. Ramí Hamdalláh (54) nahradí ve funkci Saláma Fajada, který v dubnu podal demisi pro neshody s Abbásem týkající se finanční správy palestinských území a rozdělení kompetencí.

Foto: Abed Omar Qusini , Reuters

Ramí Hamdalláh

Článek

Hamdalláh je členem Abbásovy strany Fatah. Jeho úkolem bude sestavit nový kabinet národní jednoty, na němž se Fatah dohodl se soupeřícím radikálním hnutím Hamás, jež ovládá pásmo Gazy. Hamás už ale Hamdalláhovo jmenování odmítl a označil ho za nezákonné.

Podle izraelského rozhlasu židovský stát považuje profesora angličtiny s britským vzděláním Hamdalláha za „umírněného a pragmatického“ politika. Jeho jmenování už uvítaly Spojené státy coby největší spojenec Izraele.

Hamdalláhovo jmenování podle agentury AP znamená, že Palestince v blízké době patrně nečekají žádné nové volby a že prezident Abbás zůstane i nadále u moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám