Hlavní obsah

Hamás propustil další rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv
Aktualizováno

Deset Izraelců a čtyři Thajci, které palestinské teroristické hnutí drželo v Pásmu Gazy jako rukojmí, jsou na cestě do Izraele. Uvedla to ve středu večer s odkazem na informace Červeného kříže izraelská armáda. Očekává se, že Izrael ještě ve středu propustí 30 izraelských vězňů, napsala agentura AP.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Rukojmí propuštění Hamásem jedou do Izraele

Článek

Propuštění izraelských zajatců se zakládá na dohodě o dočasném příměří, kterou mezi Hamásem a Izraelem zprostředkovaly Katar, Egypt a Spojené státy.

Čtrnáct lidí propuštěných ve středu večer při zatím šesté výměně se nachází v  Egyptě, uvedl Ha'arec, a je na cestě k jednomu z přechodů na izraelsko-egyptských hranicích. Je mezi nimi pět osob s dvojím občanstvím – jeden Nizozemec, tři Němci a jeden Američan, uvedla agentura AFP.

Izraelská média zveřejnila jména i fotografie propuštěných Izraelců, přičemž šest z nich podle listu The Times of Israel (ToI) pochází z kibucu Beeri. Obyvatelé kibucu, který leží v izraelském pohraničí nedaleko Pásma Gazy a 7. října se stal jedním z terčů výpadu bojovníků Hamásu na izraelské území, se nyní zdržují v hotelu u Mrtvého moře.

Hamás děkuje Putinovi, pustil navíc dvě rukojmí s ruským pasem

Blízký a Střední východ

Podle ToI čtení jmen propuštěných z televizní obrazovky provázel potlesk a nadšené výkřiky, zejména při čtení jména Raaji Rotemové, jejíž třináctiletá dcera Hila byla propuštěna z Pásma Gazy o uplynulém víkendu.

Od pátku minulého týdne, kdy začalo platit první příměří v bojích Izraele s Hamásem od 7. října, Hamás propustil přes 80 rukojmích, včetně cizinců. Ve středu už se z Pásma Gazy na svobodu dostaly dvě ženy s izraelsko-ruským občanstvím. Izrael současně propustil ze svých věznic 180 Palestinců.

Dohoda o čtyřdenním příměří, které mělo skončit tento týden v úterý ráno, byla zatím prodloužena o dva dny, tedy do čtvrtečního rána. Vyjednávači se za účasti Kataru a Egypta snaží o další prodloužení klidu zbraní. Média spekulují, že by to mohlo být o další čtyři dny.

Zeptala jsem se ho, jestli se nestydí. Pětaosmdesátiletá rukojmí popsala setkání se šéfem Hamásu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám