Hlavní obsah

Francie vydala zatykač na syrského prezidenta Asada a jeho bratra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzští vyšetřovací soudci vydali zatykač na syrského prezidenta Bašára Asada, jeho bratra Mahíra a  dva jeho spolupracovníky kvůli použití zakázaných chemických zbraní proti civilistům během syrské občanské války. Vydání zatykače následuje po vyšetřování dvou chemických útoků ve Východní Ghútě, při nichž v srpnu 2013 bylo zabito přes tisíc lidí.

Foto: Saudi Press Agency, Reuters

Bašár Asad

Článek

Zatykače jsou vydány na syrského prezidenta Bašára Asada, který je vrchním velitelem syrských ozbrojených sil, na jeho bratra Mahíra Asada, který ve skutečnosti velel 4. obrněné divizi, na generála Ghasana Abbáse, jenž je ředitelem oddělení 450 v syrském Středisku vědeckých studií a výzkumu, a na prezidentova poradce pro strategické záležitosti generála Basama Hasana, který byl spojkou mezi kanceláří prezidenta a výzkumným střediskem.

Podle zatykačů se dopustili zločinů pro lidskosti a válečných zločinů, uvedl web Obránců lidských práv (CRD).

Vyšetřování chemických útoků ve Východní Ghútě v srpnu 2013 bylo zahájeno po podání trestního oznámení ze strany pozůstalých a Syrského střediska pro média a svobodu vyjádření (SCM). Podporují ho mimo jiné i členové Asociace obětí chemických zbraní.

V Sýrii byl zřejmě použit sarin a chlór, hlásí inspektoři OPCW

Blízký a Střední východ

Kromě důkazů z první ruky od řady obětí jsou součástí žaloby i fotografie a videa i další dokumenty včetně popisu syrského velitelského řetězce a dokumenty o syrském vládním programu chemických zbraní.

Ve Východní Ghútě měl být tehdy použit nervový plyn sarin. Útok byla považován za překročení červené linie, ale USA na něj nezareagovaly silou a Rusko zprostředkovalo dohodu, podle níž se syrský režim vzdal chemických zbraní.

Trestní oznámení ve Švédsku a Německu

Podobná trestní oznámení byla SCM podána i v Německu, kde se týkají jak zmíněných útoků v Ghútě, tak dalšího v Chán Šajchunu v roce 2017. Další trestní oznámení bylo podáno i ve Švédsku.

Podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) bylo prokázáno, že se syrský režim podílel na několika z řady chemických útoků, při nichž byl použit sarin, chlór i yperit. Nahlášeno bylo na dvě stě případů použití chemických zbraní, ale ne všechny byly prokázány.

Z mnoha útoků se navzájem obviňovaly syrský režim a vzbouřenci. Chlór mohly požívat obě strany. Yperit vyráběl i Islámský stát.

„Doufáme, že zatykače vyšlou hlasitý a jasný signál pro přeživší a pro každého postiženého útoky a dalšími masakry v Sýrii, že na ně svět nezapomněl a boj za spravedlnost pokračuje,“ uvedla Aida Samaniová z CRD.

KOMENTÁŘ: Syrská realita není pro Rychlé šípy – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám