Hlavní obsah

Dvojka Al-Kajdy hrozí Francii a varuje před Obamou

Druhý nejvýše postavený muž mezinárodní teroristické sítě al-Kajda Ajmán Zavahrí ostře kritizoval přístup Paříže k muslimům a bez dalšího upřesnění pohrozil, že Francie "za všechny své zločiny zaplatí". Obvinil také amerického prezidenta Baracka Obamu, že jeho podpora vzniku palestinského státu je pokrytecká a neliší se od přístupu jeho předchůdce George Bushe. Uvedl to ve videu zveřejněném v pondělí.

Článek

„Obama chce, aby palestinský sloužil izraelské vládě,“ řekl Ajmán Zavahrí v půldruhahodinovém videu nazvaném Fakta džihádu a klamy pokrytectví. Zveřejněno bylo na stránkách muslimských radikálů. Dodal na něm svou představu řešení blízkovýchodního problému: „Izrael je zločin, který potřebuje být vymazán.“

Obamovu politiku přirovnal k Bushově: „Slib dvou států a konec budování židovských osad přinesl  už Bush, takže co nového? Je to pokračování stejného sionisticko-křižáckého zločinu proti muslimům, který trvá od konce druhé světové války.“

USA nechtějí změnit vztah k muslimům

„Mudžehedíni otevřeli dveře pro nové vztahy, ale Američané trvají na tom, že jejich vztah k muslimskému světu musí být postaven na utlačování a zraňování,“ řekl ve videu.

Protiterotistická opatření Spojených států zavedená po 11. září 2001 označil za sérii selhání. „Po sedmi a půl letech selhala jejich kampaň v Iráku a v Afghánistánu, stejně jako selhala v Somálsku a selže v Pákistánu."

Podle něj se mudžahedíni nikdy nevzdají a křižáci „budou čelit kampani třeba až do soudného dne, žádné vzdávání se, podrobení nebo ústup. Když dojde na práva muslimů a jejich hrdost".

Zavahrí se pustil do Francie

"Francie tvrdí, že je laická, ale její srdce je plné nenávisti k muslimům. Francie vždy podporovala Židy v jejich úsilí opanovat Palestinu a bojovala proti Arabům v Alžírsku. Izraeli také poskytla jaderný reaktor... Francie za všechny své zločiny zaplatí," zdůraznil Zavahrí. Paříž podporovala Izrael v 50. a 60 .letech.

Al-Kajda vyhrožovala Francii již nedávno. Severoafrická větev této mezinárodní teroristické sítě koncem června pohrozila Paříži odvetou za prohlášení prezidenta Nicolase Sarkozyho, že ženské islámské šátky a závoje nejsou ve Francii vítány. "Pomstíme se Francii a jejím zájmům všemi dostupnými prostředky pro čest našich dcer a sester," napsal tehdy na internetu šéf Organizace Al-Kajda v muslimském Maghribu.

Sarkozy 22. června prohlásil, že burka není náboženským symbolem, ale že jde o symbol zotročení a ponížení. Od roku 2004 ve Francii platí zákaz nošení okázalých náboženských symbolů ve veřejných úřadech a na školách.

Reklama

Výběr článků

Načítám