Hlavní obsah

Dvojitý pumový útok zabil v Bagdádu 15 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Nejméně patnáct mrtvých a 40 zraněných si vyžádaly dva po sobě následující sebevražedné na tržiště v převážně šíitské východní části Bagdádu. Oznámila to místní policie. Nálože byly umístěny v automobilech v blízkosti rušné křižovatky a tržiště.

Článek

První atentátník vjel na silnici u rušného ptačího trhu. Druhý se odpálil opodál a zasáhl lidi, kteří běželi pomoci obětem prvního atentátu.

Šíitskému premiérovi Núrímu Málikímu se zatím příliš nedaří plnit slib, že zakročí proti ozbrojencům z obou hlavních větví islámu, kteří pokračují v násilnostech v Bagdádu i dalších částech Iráku.

Ozbrojenci oblečení v uniformách policie unesli v sobotu osm lidí z obchodu s počítači v centrální části Bagdádu. Únosy jsou v hlavním městě na denním pořádku. Mnohdy jde o akce ozbrojených skupin operujících na jedné ze stran sunnitsko-šíitské sektářské války. Některé únosy páchají zločinecké gangy s cílem získat výkupné, většinou jsou ale unesení muži nalezeni mrtví a jejich těla často nesou stopy mučení.

Irák navštívila předsedkyně Sněmovny reprezentantů

V pátek navštívila irácké hlavní město Nancy Pelosiová, která jako první žena v dějinách USA převzala na začátku roku funkci předsedkyně Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu. Spolu s republikánem Johnem Murtou, který stejně jako demokratka Pelosiová patří k hlasitým kritikům americké války v Iráku, se setkala s iráckým premiérem Málikím.

"Ze setkání jsme vyšli s větším porozuměním k pohledu na věc druhé strany," řekla po setkání Pelosiová. V krátkém prohlášení podle agentury AP dodala, že její delegace "vyjádřila názor, že už dávno nastal pro Iráčany čas, aby převzali primární odpovědnost za bezpečnost svého národa".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám