Hlavní obsah

Dvě dávky od Pfizeru s koronavirem spolehlivě zatočí, potvrdili Izraelci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky rozsáhlé studie z Izraele, země s nejvíce proočkovanou populací na světě, hovoří jasně. Dvě dávky od Pfizeru snižují riziko nákazy koronavirem o 95 % u všech sledovaných skupin. Jsou tak schopny samy o sobě potlačit epidemii bez nutnosti dalších lockdownů.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Nabírání vakcíny od Pfizeru/BioNTechu

Článek

Závěry zatím nejucelenějšího hodnocení izraelské národní očkovací kampaně potvrzují domněnku, že je očkování schopno vytvořit kolektivní imunitu. Dvě dávky vakcíny od Pfizeru už tam dostalo 72 % populace starší 16 let. Pro mladší zatím očkovací látka schválena nebyla.

Ze závěru studie publikované v odborném magazínu Lancet konkrétně vyplývá, že dva týdny po podání druhé dávky vakcíny od konsorcia společností Pfizer BioN/Tech kleslo riziko propuknutí nemoci covid-19 u očkovaných o 96,5 %, pravděpodobnost nutné hospitalizace o 98 % a riziko úmrtí kleslo o 98,1 %.

Pfizer zahájil testy pilulek proti covidu. K dispozici by mohly být do konce roku

Koronavirus

Chrání už první dávka

Potvrdily se navíc dřívější předpoklady, že kýžený účinek částečně přinese už první dávka. Po první injekci vakcíny od Pfizeru kleslo riziko nutné hospitalizace v případě propuknutí covidu o tři čtvrtiny. Druhou dávku je podle Izraelců vhodné podávat už po třech týdnech.

Studie vychází u údajů za sledovaného období od 24. ledna do 3. dubna letošního roku. Zatímco ještě v lednu přibývalo v Izraeli okolo 10 tisíc nových případů nákazy koronavirem denně, v březnu už to bylo jen několik stovek, a to navzdory uvolnění protiepidemických opatření. Židovský stát očkuje jen očkovací látkou od Pfizeru, účinnost vakcín jiných společností proto studie nezmiňuje.

Izraelci po roce odhodili roušky

Koronavirus

„Stojí za zmínku, že pokles výskytu infekce virem SARS-CoV-2 ve všech sledovaných skupinách koresponduje s dosažením vyšší proočkovanosti. I po rozvolněních zůstal výskyt koronaviru nízký, což naznačuje, že je právě vysoká proočkovanost správnou cestu k normálnímu životu,“ cituje britský serveru ze závěrů studie publikované v odborném magazínu The Lancet.

Reklama

Výběr článků

Načítám