Hlavní obsah

Dobrá zpráva ze Sýrie. Půl miliónu obyvatel se už vrátilo domů, hlásí OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Územní ztráty takzvaného Islámského státu v Sýrii už se pozitivně projevily. Letos se do své vlasti vrátilo téměř půl miliónu Syřanů. Z toho 31 tisíc lidí přišlo ze sousedních zemí, kam prchli před občanskou válkou a terorem Islámského státu, které trvají už více než šest let. V pátek o tom informoval Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky OSN (UNHCR).

Foto: Reuters

Vězni omilostnění ustupujícím Islámským státem severně od Rakky. Ilustrační foto

Článek

„Je to významný trend a významné číslo,“ prohlásil podle agentury Reuters mluvčí UNHCR Andrej Mahecic. Nejvíce lidí se vrátilo do Aleppa, Homsu a Damašku, dodal Mahecic na tiskovém brífinku v Ženevě.

Syřané se podle Spojených národů do své vlasti vracejí především proto, aby se pokusili najít blízké a zkontrolovali své domovy. Často mají buď domnělé nebo podložené informace o zlepšení bezpečnostní situace v oblasti.

Pokud jde o Islámský stát, je zlepšení bezpečnostní situace skutečné a významné. Koalice podporovaná Spojenými státy se podle čtvrteční zprávy agentury AFP „zmocnila oblasti jižně od Eufratu, čímž odřízla poslední cestu, kterou IS mohl využít ke svému stažení z Rakky”. Ta přitom byla de facto hlavním městem samozvaného chalífátu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám