Hlavní obsah

Do Iráku se vrátí Gilgamešova tabulka a tisíc dalších ukradených památek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Bagdád

Americký federální soud potvrdil, že se do Iráku vrátí vzácná tabulka z Gilgamešova eposu. Ta byla ze země nelegálně vyvezena v roce 2003 a v roce 2014 ji zakoupila křesťanská společnost Hobby Lobby, aby ji vystavila v Muzeu bible. Verdikt byl zveřejněn ve středu, když irácké ministerstvo kultury oznámilo, že USA vrátí do Iráku na 17 000 archeologických památek ukradených v posledních dekádách.

Foto: US ICE

Tabulka z Gilgamešova eposu

Článek

Klínopisná tabulka o velikosti 15,2 krát 12,7 cm stará 3500 let je jednou z nejstarších literárních památek. Zachycuje Gilgamešovy sny.

Tabulka byla v roce 2003 nelegálně vyvezena z Británie do USA člověkem, který ji získal od známého jordánského starožitníka. Jak se k němu dostala z muzea, ve kterém se před vpádem spojenců do Iráku vzácná památka světové kultury nacházela, není jasné. Od té doby několikrát změnila majitele, Hobby Lobby ji koupilo v aukci v roce 2014 za 1,67 milionu dolarů.

Zabavení představuje důležitý milník na cestě k navrácení tohoto vzácného a starobylého mistrovského díla světové literatury do země jeho původu.
Jacquelyn Kasulisová, prokurátorka

V roce 2019 ji v Muzeu bible zajistili američtí agenti z imigračního a celního úřadu.

Oprávněnost zabavení potvrdil soud. „Zabavení představuje důležitý milník na cestě k navrácení tohoto vzácného a starobylého mistrovského díla světové literatury do země jeho původu,” řekla americká prokurátorka Jacquelyn Kasulisová. Hobby Lobby oznámila, že verdikt přijímá.

USA vrátí do Iráku 17 000 starověkých památek

Hobby Lobby už dříve dostalo pokutu tři miliony dolarů a muselo vrátit tisíce starověkých památek. Podle ministerstva spravedlnosti šlo památky, se kterými nelegálně obchodovali dealeři v Izraeli a Spojených arabských emirátech.

Ve středu irácký ministr kultury Hasan Nazim oznámil, že Spojené státy souhlasily, že vrátí 17 000 ukradených památek. Jde většinou o tabulky zachycující obchod v době Sumeru. Budou převezeny v letadle iráckého premiéra Mustafy Kadhímího, který se tento týden setkal v Bílém domě se svým americkým protějškem Joem Bidenem.

Nazim označil návrat ukradených artefaktů za velkou událost: „Je to největší návrat památek do Iráku.” A vyjádřil naději, že se v blízké budoucnosti podaří do země vrátit i další památky včetně těch, které se nacházejí v Evropě.

USA v Iráku zůstanou. Ale už jen jako poradci

Blízký a Střední východ

Po americké invazi do Iráku a během následných bojů a povstání bylo v Iráku uloupeno mnoho starověkých památek. Kolik jich zmizelo z archeologických nalezišť, není ani možné spočítat, řekl AFP ředitel oddělení památek z Muzea v Basře.

Dohoda Iráku a USA o konci bojové mise

V Bílém domě se Biden s Kázímím dohodli, že do konce letošního roku skončí v Iráku bojová mise amerických vojáků. Nadále ale budou v zemi působit američtí poradci a USA budou pomáhat Iráku v boji s radikály z Islámského státu. Zatím není jasné, kolik z 2500 amerických vojáků zůstane dál v Iráku.

Místa působení amerických sil jsou často ostřelována členy Íránem podporovaných šíitských milicí. Ve čtvrtek dopadly další dvě rakety na bagdádskou zelenou zónu, kde je i americké velvyslanectví, ale nezpůsobily žádné škody.

Stejný den byl u Kirkúku sestřelen irácký vrtulník, což si vyžádalo život pěti vojáků. U města Ámirlí často irácké jednotky zasahují proti radikálům z IS, kteří se přeskupují a nabývají opět na síle.

Islámský stát není pryč. Stojí za krvavým útokem v Bagdádu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám