Hlavní obsah

Damašek ohlásil smrt „ministra války” Islámského státu Masrího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Vojáci syrské armády zabili východně od Aleppa několik velitelů Islámského státu (IS) včetně „ministra války” této teroristické organizace. Ve středu to oznámila syrská státní média s odvoláním na armádní zdroje.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

„Ministr války” abú Musáb Masrí má být mezi 13 islamisty ze Saúdské Arábie a Iráku usmrcenými při vojenské operaci.

Pokud je informace pravdivá, měl by podobný osud jako jeho předchůdce ve funkci vojenského velitele IS Umar Šíšání – ten zahynul loni po zásahu amerického letectva. Vedení IS smrt potvrdilo loni v červenci s tím, že Šíšání zemřel v bojích nedaleko iráckého Mosulu.

Úspěchy syrské armády

Armáda prezidenta Bašára Asada zaznamenala v minulých týdnech v provincii Aleppo řadu vojenských úspěchů. V polovině května získala po dvouměsíčních těžkých bojích kontrolu nad tamní leteckou základnou, kterou měli dosud v rukou radikálové.

V bojích proti džihádistům ve východním Aleppu obsadili vládní vojáci za pomoci spojeneckého Ruska 170 vesnic a měst.

Hlavy vysokých představitelů padají i v Afghánistánu. Počátkem května zabili příslušníci afghánských speciálních sil Abdula Hasiba, šéfa jednotek IS v Afghánistánu.

Hasib byl jmenován šéfem islamistů v Afghánistánu poté, co jeho předchůdce Háfiz Saíd zahynul loni v srpnu při náletu amerického bezpilotního stroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám