Hlavní obsah

Další ostuda OSN. Zpravodajka pro okupovaná území označila masakr Hamásu za odpověď na izraelský útlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpravodajka při OSN pro okupovaná palestinská území Francesca Albaneseová označila loňský teroristický útok Hamásu na Izrael za „odpověď na útlak“. Uvedla to v reakci na středeční prohlášení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který útok označil za „největší antisemitský masakr našeho století“. Výrok zpravodajky OSN už odsoudily Francie a Německo.

Foto: Profimedia.cz

Zvláštní zpravodajka OSN pro okupovaná palestinská území Francesca Albanese

Článek

Macron výrok o největším antisemitském masakru uvedl během středeční piety v Paříži, při které uctil 42 francouzských občanů zabitých teroristy Hamásu při útoku na Izrael vloni 7. října.

Právě proti této formulaci se Albaneseová v sobotu ohradila na sociální síti X. „Oběti 7/10 nebyly zabity kvůli judaismu, ale v reakci na útlak Izraele. Francie a mezinárodní společenství neučinily nic, aby tomu zabránily,“ uvedla v příspěvku. Obětem masakru, který sice spáchal Hamás, ale podle ní jej zavinil primárně Izrael, vyjádřila úctu.

Ve skutečnosti se jednalo o nejhorší protižidovský pogrom od druhé světové války, při kterém teroristé z Hamásu brutálně povraždili přes 1200 lidí, většinou civilistů včetně dětí. Útočníci pocházeli z Pásma Gazy, jež sice bylo pod izraelskou a egyptskou hraniční blokádou, nicméně okupované nebylo od roku 2005, kdy se z něj Izraelci jednostranně stáhli.

Její prohlášení už zkritizovala ministerstva zahraničí Francie a Německa, která označila za ostudu, že Albaneseová svá prohlášení zaštiťuje jménem Organizace spojených národů (OSN).

„Masakr ze 7. října je největším antisemitským masakrem 21. století. Popírat to je chyba. Zdánlivé ospravedlňování při spojování se jménem OSN je ostuda. Takové komentáře jsou o to skandálnější, protože boj proti antisemitismu a všem formám rasismu je jádrem založení OSN,“ uvedl účet francouzského ministerstva zahraničí na síti X.

Prohlášení podpořili i kolegové v Německu, kteří označili za „děsivé“ ospravedlňovat útoky z loňského 7. října a „popírat jejich antisemitskou povahu“.

Antisemitismus je negativní postoj, až nenávist vůči Židům či židovské víře (judaismu). Původ slova sahá do 19. století, poprvé jej nejspíše použil v roce 1860 židovský učenec Moritz Steinschneider ve slovním spojení antisemitské předsudky v souvislosti s myšlenkami francouzského filozofa Ernesta Renana o nadřazenosti árijské rasy nad semitskou.

Později se termín objevoval v německé nacionalistické literatuře a byl namířen výhradně proti lidem židovského původu či vyznání, ačkoliv zdánlivě odkazuje na Semity obecně. Termín Semité (odvozen od biblického Šéma) je označení pro národy hovořící semitským jazykem, tedy například hebrejsky či arabsky. Vzhledem k historickému vývoji pojmu antisemitismus tak mohou být paradoxně za antisemity označeni i Arabové, byť jsou sami Semité.

Není to poprvé, co je v poslední době OSN spojována s antisemitismem a podporou Hamásu. V lednu přišel Izrael s obviněním, že nejméně dvanáct pracovníků Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) mělo spolupracovat s Hamásem přímo na přípravě loňského teroristického útoku.

Svět se po skandálu pracovníků - teroristů OSN obrací k Palestině zády

Blízký a Střední východ

Vycházel přitom z monitorování jejich pohybu na území Izraele pomocí telefonu a ze záznamů jejich telefonických hovorů uvnitř Gazy, ve kterých hovořili o svém zapojení do útoku. Podle Izraele má také zhruba deset procent z celkového množství 12 tisíc zaměstnanců UNRWA vazby na teroristické hnutí Hamás nebo Palestinský islámský džihád.

V sobotu pak svět obletěla zpráva o tom, že izraelští vojáci v Gaze odhalili přímo pod budovou vedení UNRWA tunel s místností, ve které bylo datové centrum Hamásu s množstvím serverů a další techniky. Agentura tvrdí, že o ničem nevěděla, Izraelci nicméně na videích ukázali, že serverovna byla napojena přímo na elektrický rozvod budovy.

Zpravodajka budila kontroverze už dříve

Albaneseová v neděli na síti X odmítla, že by útok Hamásu, jejž podle svých slov několikrát důrazně odsoudila, chtěla ospravedlňovat. „Odmítám veškerý rasismus, včetně antisemitismu, který je globální hrozbou. Ale vysvětlovat tyto zločiny jako antisemitismus zakrývá jejich pravou příčinu,“ stojí si za původním prohlášením Albaneseová.

Italská právnička, která se zaměřuje na mezinárodní právo, zastává funkci Zvláštní zpravodajky OSN, jež má za úkol „informovat o stavu lidských práv na okupovaných palestinských územích“, od roku 2022. Už při jejím jmenování upozornili zástupci Izraele na její dřívější antisemitské výroky a její neskrývanou zaujatost proti Izraeli.

V roce 2014 během tehdejšího rozsáhlého konfliktu Izraele s Hamásem uvedla, že Spojené státy ovládá „židovská lobby“, za tento výrok se však později omluvila. Server The Times of Israel na konci roku 2022 ale upozornil i na její další dřívější výroky a činy, při kterých „vyjádřila sympatie vůči teroristickým organizacím, odmítala bezpečnostní obavy Izraele či srovnávala Izraelce s nacisty“.

Ve své první zprávě ve funkci Zvláštní zpravodajky OSN z roku 2022 Albaneseová také označila Izrael za výhradního utlačovatele a uznala právo Palestinců k odporu. Součástí její zprávy pak bylo doporučení, aby členské státy OSN připravily „plán k zastavení izraelské osadnicko-kolonialistické okupace a politiky apartheidu“.

Pod budovou UNRWA je datové centrum Hamásu, tvrdí izraelská armáda

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám