Hlavní obsah

ČR zvýší pomoc palestinské autonomii

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika chce výrazně zvýšit pomoc palestinské autonomní samosprávě. Zatímco v roce 2007 Praha uvolnila 16 mil. Kč, letos a v příštím roce to má být celkem už 60 mil. Kč. Příslušný návrh bude v pátek podle premiéra Mirka Topolánka projednávat vláda.

Foto: David W Cerny, ČTK

Český premiér Mirek Topolánek s palestinským protějškem Salámem Fajadem

Článek

„Jsem hluboce přesvědčen, že tato částka bude schválena,“ dodal Topolánek po čtvrtečním setkání se svým palestinským protějškem Salámem Fajadem v Praze. Z uvedené sumy se mají financovat např. projekty na podporu infrastruktury, výstavba opravárenského závodu pro elektrická zařízení či dvouletý projekt na využití solární energie pro zavlažování. Kromě toho chce ČR pokračovat ve výcviku palestinských policistů a školení soudců a žalobců.

Fajad českou pomoc ocenil a vyjádřil přesvědčení, že Praha v příštím roce využije svého předsednictví v EU, aby posunula mírový proces na Blízkém východě kupředu.

Podle Topolánka by české předsednictví v EU mohlo být z pohledu Blízkého východu významné zejména v situaci, že by ztroskotala izraelsko-palestinská jednání vyplývající z loňské konference v americkém Annapolisu. Izrael a Palestinci si totiž přejí dospět do konce roku k mírové dohodě.

Premiér věří v naplnění úmluvy z Annapolisu

„Jsem ale optimista a věřím, že annapoliský proces může být dokončen,“ řekl Topolánek. Současně řekl, že při své návštěvě Izraele upozorňoval prezidenta Šimona Perese a premiéra Ehuda Olmerta, že působí nehodnověrně, jestliže pokračuje osidlování palestinských území židovskými osadníky.

Fajad označil za jeden z předpokladů úspěšného naplnění ujednání z Annapolisu ukončení izraelské blokády pásma Gazy. „Uzavření tamních hraničních přechodu vytváří situaci, kdy se 1,5 miliónu lidí ocitá v úplné izolaci,“ zdůraznil palestinský premiér.

Fajad byl historicky prvním premiérem palestinské autonomie, který navštívil samostatnou ČR. Do bývalého Československa ale desetkrát přijel zesnulý palestinský vůdce Jásir Arafat, naposledy v dubnu 1990.

Reklama

Související články

Bush, Olmert a Abbás věří v dosažení míru

Nejvyšší představitelé Izraele, Palestiny a USA  vyjádřili před úterní konferencí v Annapolisu naději, že bude úspěšná a na Blízkém východě se podaří dosáhnout...

V pásmu Gazy zavládlo křehké příměří

Příměří mezi izraelskou armádou na jedné straně a radikálním palestinským hnutím, které ovládá pásmo Gazy, a dalšími dvanácti militantními organizacemi...

Výběr článků

Načítám