Hlavní obsah

CIA masově odvolává z Iráku své agenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) odvolá z Iráku více než polovinu svých agentů. V úterý to s odkazem na dobře obeznámené zdroje uvedl list The Wall Street Journal. Deník upozornil, že role Američanů v zemi, jejíž vláda považuje jejich přítomnost za nežádoucí, je stále těžší.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

CIA zvažuje snížení na 40 procent stavů z časů války, kdy v Iráku působilo více než 700 jejích pracovníků. Byla to největší pobočka CIA ve světě.

Někteří agenti opustili Irák už s koncem bojových akcí USA v zemi, nyní, půl roku po stažení posledních amerických jednotek, má odcházení nabrat na obrátkách.

Zdroj ze CIA nespecifikoval, v jakých počtech a kam budou agenti přesunuti. Wall Street Journal napsal, že někteří by mohli jít do Jemenu, kde operuje Al-Káida, či Mali, která má nestabilní vládu a USA se tam bojí růstu vlivu radikálních islamistů.

Irácká vláda o americké bezpečnostní představitele ve své zemi nestojí a USA mají stále hlouběji do kapsy při podpoře výcviku iráckých bezpečnostních sil, napsal už v polovině května deník The New York Times. Dodal, že Washington už snížil počet vojenských a policejních instruktorů, kteří měli ještě po stažení amerických jednotek z Iráku pomáhat školit místní bezpečnostní složky, na sedminu.

Těchto zbývajících 50 instruktorů by pak mohlo Irák opustit předčasně. Pryč by mohli být už koncem roku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám