Hlavní obsah

Český voják se stal v Iráku Hrdinou týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Český voják z polního chirurgického týmu se stal v Iráku Hrdinou týdne. Ocenění mu v pondělí udělilo velení koaličních sil, pod které česká jednotka spadá. Titul nadporučík T. V. obdržel za nadstandardní plnění úkolů během dosavadního působení v Iráku i během přípravy na nasazení. Informoval o tom mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojenští záchranáři. Ilustrační foto

Článek

"Gratulace a poděkování patří nejen oceněnému vojáku, ale i všem ostatním příslušníkům jednotky za jejich výkony a řadu zachráněných lidských životů. Během návštěvy u jednotky jsem se mohl přímo na místě seznámit s náročnými podmínkami, v nichž naši zdravotníci působí. Musím konstatovat, že jsou opravdovými profesionály na svém místě," uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Polní chirurgický tým v Iráku působí od prosince. Od té doby provedl kolem 30 operací. Jeho členové pomáhají iráckým vojákům, policistům i civilistům, kteří jsou zraněni v rámci operace na osvobození Mosulu z rukou islámských radikálů takzvaného Islámského státu.

Zhruba dvacetičlenná jednotka bude v Iráku působit do června.

Reklama

Výběr článků

Načítám